open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena drugostepena presuda komandiru Granične policije BiH za prevare u službi
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 3. februara donijelo trećestepenu presudu u predmetu Radenko Sukara kojom je odbijena kao neosnovana žalba branioca optuženog Sukare i potvrđena drugostepena presuda Suda BiH od 25. oktobra 2022. godine, kojom je, nakon provedenog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Sukara oglašen krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo prevara u službi.
10.03.2023. u 12:20
get url
text

Sud je optuženom izrekao uvjetnu osudu kojom je optuženom utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određeno da se kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

VEZANI TEKST - Komandiru Granične policije BiH uvjetna kazna: Fiktivno zakupio stan i nezakonito naplatio blizu 9.000 KM

Istom presudom naloženo je oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 8.871,50 KM. 

Optuženi je oglašen krivim da je od 26. marta 2018. do 31. decembra 2020. godine u Bosanskom Grahovu, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, obavljajući poslove komandira u Graničnoj policiji BiH, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a da bi ostvario pravo na troškove smještaja, sa B. G. zaključio fiktivni ugovor o zakupu stana u kojem nikada nije stanovao, čime je oštetio budžet Bosne i Hercegovine za iznos od 8.871,50 KM, saopćeno je iz Suda BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.