open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Potvrđena još jedna optužnica protiv "autonomaša": Miran Koštić osumnjičen za ratni zločin
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Koštić Mirana (62) iz North Sampsona, Idaho (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Tužilaštva USK.
18.11.2022. u 09:53
get url
text

- Osnovano se sumnja da je optuženi Miran Koštić za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne, i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane, u svojstvu pripadnika NO APZB pri Odsjeku vojne bezbjednosti, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine - navedeno je u saopćenju.

Opisano je i za šta je Koštić osumnjičen.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv "autonomaša" Huseina Ćejvanovića zbog ratnog zločina

- Dana 18. marta 1995. godine u mjestu Podzvizd, općina Velika Kladuša, nakon što je H.E. kao pripadnik 506. brigade A RBiH zarobljen i razoružan doveden do jedne trgovine nepoznatog vlasnika u istom mjestu, gdje se već nalazio optuženi Koštić koji je vidjevši oštećenog H.E. rekao "evo Heginog ekstrema", a zatim mu je opsovao mater, te fizički nasrnuo na njega tako što ga je najprije s obje ruke uhvatio za prsa i bacio na haubu vozila "jugo", koji je bio parkiran na licu mjesta, nakon čega ga je počeo udarati zatvorenim šakama u predjelu lica i cijelog tijela, da bi ga zatim nastavio udarati Š.A. (preminuo), a potom ponovo optuženi Koštić u čemu su se smijenjivali, a od kojih udaraca je oštećeni izgubio svijest, nanoseći na taj način oštećenom H.E. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, a uslijed čega je isti trpio velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Dana 18. marta 1995. godine u popodnevnim satima, u mjestu Trnovi, općina Velika Kladuša, nakon što je Ž.F. kao pripadnik 506. brigade V Korpusa A RBiH zajedno s većim brojem svojim suboraca zarobljen u rejonu Podzvizda i razoružan doveden u Trnove na sprat kuće vlasništvo Ć.O., da bi isti zatim bio prozvan i odveden u prostoriju u prizemlju kuće gdje je ispitivan od strane NN pripadnika NO APZB, pri čemu je u prostoriju ušao osumnjičeni Koštić i obratio se navedenom NN pripadniku riječima "što daš kontrašu da sjedi", a zatim je Ž.F. opsovao majku i rekao da klekne na koljena, nakon čega je uzeo drvenu palicu dužine oko jedan metar i sa istom oštećenog tukao po cijelom tijelu, pa kada je oštećeni od siline udaraca pao na pod, nastavio ga je udarati nogama na kojima su bile vojničke čizme, nanoseći na taj način oštećenom Ž.F. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, a uslijed čega je isti trpio velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

U drugoj polovini marta 1995. godine, u mjestu Trnovi, općina Velika Kladuša, nakon što je P.M. dana 18. marta 1995.godine kao pripadnik 506. brigade V Korpusa A RBiH zajedno s većim brojem svojim suboraca zarobljen u rejonu Podzvizda i razoružan doveden u Trnove u garažu kuće neponatog vlasnika, odakle je u dva navrata sproveden na ispitivanje u drugi NN objekt u Trnovima, gdje je oba puta ispitivan od strane optuženog Koštića i Š.A. (preminuo), kojom prilikom su ga optuženi Koštić i Š.A. udarali zatvorenim šakama po cijelom tijelu, prislanjali uz zid te udarali pištoljima tetejcima po glavi, a nakon što bi oštećeni od siline udaraca pao na pod, nastavili su ga udarati nogama na kojima su imali vojničke čizme po cijelom tijelu, što je oba puta trajalo oko dva sata, nanoseći na taj način oštećenom P.M. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, a uslijed čega je isti trpio velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

Dodaju da osnovanost sumnje da je Koštić izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

- Daljnje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću - napomenuli su iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.