open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra i v. d. direktora rudnika Đurđevik zbog reketiranja
Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg ministra u Vladi TK, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića (40) i v. d. direktora RMU Đurđevik Samira Suljića (44), obojica iz Živinica.
01.12.2021. u 10:44
get url
text

Optužnica je potvrđena zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Suljić produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi, saopćilo je Tužilaštvo TK.

Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj utjecajni položaj koji je imao obavljajući spomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione, tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi.

Također, optuženi su da su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali.

U trećoj tački optužnice im se na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug.

VEZANI TEKST - Reketiranje: Uhapšeni v. d. direktora RMU Đurđevik i savjetnik načelnika Živinica

Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića uhapsili.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja porodičnog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima, naveli su iz Tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.