open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića
Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv bivšeg premijera bh. entiteta Republika Srpska Aleksandra Džombića koji se terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.  
17.01.2022. u 16:03
get url
text

- Postupajući sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, 17. januara 2022. godine donio je rješenje kojim se potvrđuje optužnica Republičkog javnog tužilaštva – saopćeno je iz ovog suda.

Optužnica je podignuta 4. januara ove godine.

Bivši predsjednik Vlade RS-a Aleksandar DŽombića je optužen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS-a pravnom licu Energolinija d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM, "iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva".

- Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS-a nanesena je šteta, a Energoliniji d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu – ističe se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.