open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Potvrđena optužnica protiv devet bivših rukovodilaca NK Čelik zbog zloupotreba položaja ili ovlaštenja
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv bivših vodećih ljudi NK Čelik. U ponedjeljak je optužnica potvrđena u cijelosti, a za zloupotrebu položaja i ovlaštenja optuženo je ukupno devet osoba.
27.12.2021. u 17:44
get url
text

Terete se Zaim Mujezinović, Nermin Šabić, Alija Porča, Muamer Islamović i Nuhagić Adnan kao bivši direktori Čelika, a Kruško Senad, Asim Demiri, Stapić Zoran i Džidić Amir su optuženi kao bivši članovi Upravnog odbora zeničkog kluba.

- Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Mujezinović Zaima, Šabić Nermina, Porča Alije, Islamović Muamera i Nuhagić Adnana jer su, u radnjama opisanim pod tačkama I, II, III, IV i V počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Kruško Senada jer je, u radnjama opisanim pod tačkom I počinio krivično djelo pomaganje pri zloupotrebi položaja ili ovlaštenja, Demiri Asima jer je, u radnjama opisanim pod tačkama I i II počinio krivično djelo pomaganje pri zloupotrebi položaja ili ovlaštenja Stapić Zorana jer je, u radnjama opisanim pod tačkama I i II počinio krivično djelo pomaganje pri zloupotrebi položaja ili ovlaštenja i Džidić Amira jer je, u radnjama opisanim pod tačkama II, III, IV i V počinio isto krivično djelo - navodi se u saopćenju Tužilaštva ZDK.

Konkretno, Mujezinović se tereti da je u periodu od 4. maja do 19. augusta u Zenici u svojstvu odgovorne osobe, v.d. direktor UG NK Čelik Zenica, ne obavivši svoje službene dužnosti nanio štetu FBiH, vanbudžetskim fondovima FBiH i budžetu ZDK te pribavio imovinsku korist UG NK Čelik na način da je znajući da je UG NK Čelik konstantno stvarao dug po osnovu javnih prihoda koji proističu iz obračunatih, a neplaćenih poreza na plati u poreza na dohodak, kao i doprinosa na i iz plaća za obavezno penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, i dug koji se za njegovog mandata povećao za iznos od 1.314.837,60 KM zbog čega su bili blokirani transakcijski računi otvoreni u IK Banci Zenica, kao i Sparkasse banci.

- Mujezinović je kao odgovorna osoba u Federaciji ne obavivši svoje službene dužnosti, drugom nanio imovinsku štetu i drugom pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000,00 KM - navodi se u optužnici.

Kruško Senad, Demiri Asim i Stapić Zoran terete se da su mu u tome pomogli.

Nermin Šabić se tereti da je kao v.d. direktor UG NK Čelik, U periodu od 13. oktobra 2010. do 1. decembra 2011 godine, nanio štetu budžetu FBiH, vanbudžetskim fondovima FBiH i ZDK te pribavio imovinsku korist UG NK Čelik. To je, prema optužnici, učinio na način da su rasli dugovi po osnovu javnih prihoda koji proističu iz obračunatih, a neplaćenih poreza na plaću i dohodak čime se dug za njegovog mandata povećao na iznos od 185.392,56 KM. Transferi novca kao i ranije obavljali su se preko drugih računa koji nisu blokirani čime je kako se navodi u optužnici Nermin Šabić kao odgovorna osoba nanio imovinsku štetu i drugom pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM, a u tome su mu pomogli Amir Džidić, Asim Demiri i Zoran Stapić.

Alija Porča, u svojstvu v.d. direktora NK Čelik u periodu od 1. decembra 2011. godine do 17. jula 2014. godine nastavio je gomilanje duga UG NK Čelik koji je za njegovog mandata porastao za 403.755,78 KM. Tadašnji predsjednik UG Škola nogometa NK Čelik Amir Džidić stavio je na raspolaganje transakcijske račune tog udruženja na način da je zaključen Ugovor o saradnji između UG NK Čelik i UG Škola nogometa NK Čelik, u kojem je dogovoreno da će UG Škola nogometa NK Čelik, kako se navodi u optužnici, "primati uplate po zaključenim ugovorima o prodaji autorskih prava u ime UG NK Čelik, svjestan da na taj način omogućava nesmetan priliv sredstava namijenjenih UG NK Čelik od različitih izvora, koja sredstva su potom po nalozima predsjednika tog udruženja Džidić Amira putem čeka (u gotovini) sukcesivno podizana sa tog računa i po njegovim nalozima uplaćivana u blagajnu UG NK Čelik, ili je s tog računa vršeno bezgotovinsko plaćanje dospjelih obaveza za UG NK Čelik, iako je znao da ne postoji nikakav dužničko – povjerilački odnos između ta dva udruženja, na koji način je ostvaren priliv u blagajnu UG NK Čelik preko uplata od strane UG Škola nogometa NK Čelik u ukupnom iznosu od 898.673,75 KM.

Također, prilivi od donacija, zakupnina poslovnih prostora, uplata od tombole, primljenih pozajmica, te drugih uplata od reklama, prodaje igrača i po drugim osnovama, tako da je za vrijeme njegovog mandata u blagajnu UG NK Čelik ukupno uplaćeno gotovog novca u ukupnom iznosu od 2.312.431,53 KM.

Dakle, Porča Alija kao odgovorna osoba u Federaciji ne obavivši svoje službene dužnosti, drugom nanio imovinsku štetu i drugom pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000,00 KM, a Džidić Amir mu pomogao, stoji u optužnici.

Muamer Islamović se tereti da je kao v.d. direktor UG NK Čelik u periodu od 17. jula 2014. do 25. februara 2015. godine na isti način povećao dug u iznosu od 125.699,94 KM.

U periodu od 25. februara 2015. do 31. decembra 2016. godine praksu je nastavio v.d. direktor Adnan Nuhagić za čijeg je mandata dug povećan za 385.033,35 KM, a novac u iznosu od 633.638,15 KM je ponovo transferisan preko računa UG Škole nogometa NK Čelik, dok je u blagajnu UG NK Čelik kao prilivi od donacija, zakupnina poslovnih prostora i drugih, uplaćeno 1.265.317,62 KM.

Kompletnu optužnicu objavljenu na službenoj stranici Tužilaštva ZDK možete pročitati ovdje

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.