open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica protiv devet pripadnika Vojske RS-a: Ubijali su cijele porodice u Hercegovini
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv devet osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za zločine u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara u ljeto 1992. godine.
09.02.2022. u 10:33
get url
text

Optužnicom Tužilaštva BiH za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, odnosno ubistvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetaka žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života, obuhvaćeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS-a, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, zatim bivši pripadnici ove jedinice Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković, kao i bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović, te Damir Antelj.

Oni su optužni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je optužen i za zločin protiv ratnih zarobljenika.

- U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na ročištu za određivanje pritvora iz decembra 2021. godine, tužiteljica Eldina Biuk je navela da se optuženi terete za učešće u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju, zatvaranju, mučenju i silovanju stanovništva.

Tužiteljica Biuk je kazala da su optuženi odvodili i razdvajali zatočenike, učestvovali u ubistvima, dok su Zdravko Kandić i Dragan Đurđić znali ili mogli znati šta rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubistava i maltretiranja, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.