open-navfaktor-logo
search
Prekršeni propisi
Potvrđena optužnica protiv epidemiologa u Domu zdravlja Prijedor zbog propalih vakcina
Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru potvrdilo je optužnicu protiv O. M., epidemiologa i načelnika Higijensko-epidemiološke službe Javne ustanove Dom zdravlja Prijedor, a zbog nesavjesnog rada u službi nakon što su propale vakcine protiv koronavirusa u vrijednosti od 45.010,68 KM.
05.12.2021. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - U prijedorskom Domu zdravlja propale vakcine, rukovodstvo "okrivilo" nestanak struje

- U svojstvu službene osobe nadležne za proceduru transporta, čuvanja i evidencije imunobioloških preparata i nadzor nad sprovođenjem imunizacije, te kao kontakt osoba koja će u svojoj lokalnoj zajednici učestvovati u organizaciji mjesta o sprovođenju vakcinacije, planiranju i osiguravanju timova zdravstvenih radnika koji će obavljati vakcinaciju, osiguranje adekvatnog čuvanja vakcina i adekvatnog sistema za praćenje upotrebe vakcina za vrijeme epidemije zarazne bolesti COVID-19, svjesno je prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Prijedor, Stručno metodološko upustvo za vakcinaciju protiv COVID-19 u Republici Srpskoj, te akt Čuvanje i transport imunobioloških preparata – navedeno je u optužnici.

Također, ističe se i da je osoba O. M. u svojstvu službene osobe donijela "odluke da se vakcine Sputnjik V komponenta 2, koje su u količini od 1.500 doza JZU Domu zdravlja Prijedor u tri navrata dostavljene od strane JZU Instituta za javno zdravstvo RS, umjesto u profesionalni frižider/zamrzivač marke Esmas, koji je dostavljen od Instituta radi čuvanja vakcina, smjeste u frižider Beko, koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu, te da se on priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne osiguravajući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama, radi reakcije i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete".

VEZANI TEKST - Tužilaštvo u Prijedoru formiralo predmet u vezi sa propadanjem 1.300 vakcina

Dalje se navodi kako je u periodu od 10. do 12. aprila 2021. godine došlo do kvara Beko zamrzivača u kojem su vakcine smještene usljed čega je prekinut hladni lanac pa su 1.342 doze navedenih vakcina postale neupotrebljive.

- Zbog toga veći broj građana nije primio drugu dozu vakcine, a nastupila je i imovinska šteta za RS, u iznosu 45.010,68 KM. Dakle, kao službeno lice svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, i propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno je nesavjesno postupala u vršenju službe, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugoga ili imovinska šteta, pa je takva povreda i šteta i nastupila, te za vrijeme epidemije zarazne bolesti kod ljudi, nije postupila po propisima, odlukama i naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje. Time je počinjeno krivično djelo "nesavjestan rad u službi" i krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije" – zaključeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.