open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH saopćilo
Potvrđena optužnica protiv mladića iz Bihaća koji je psovao hrvatsku djecu ubijenu u Vitezu
Faktor
15.03.2024. u 14:24
get url
text
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obaviješteno je da je potvrđena nedavno podignuta optužnica za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
- Optužnica se odnosi na vrijeđanje žrtava stradanja osmero djece u Vitezu, 1993. godine. Tužilaštvo BiH, kako je navedeno u optužnici, planira u toku dokaznog postupka navode optužnice dokazivati  pozivanjem četiri svjedoka, među kojima i predstavnika oštećenih, kao i jednog vještaka, te prilaganjem oko 20 dokaznih materijala - saopćilo je Tužilaštvo.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je nedavno optužnicu protiv Samira Nukića, rođenog 2002. godine u Bihaću, državljanina BiH.
Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži "Meta-Facebook" sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama, saopćilo je ranije Tužilaštvo BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.