open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja 
Potvrđena optužnica protiv načelnika Općine Sanski Most zbog zapošljavanja u ovoj instituciji
Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Farisa Hasanbegovića (45), načelnika Općine Sanski Most, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti u slučaju zapošljavanja u Općini.
11.10.2023. u 09:32
get url
text
Općina Sanski Most
Općina Sanski Most

- Optuženom se stavlja na teret da je dana 21. januara 2021. godine kao službena osoba, načelnik Općine Sanski Most, svjestan da svoja ovlaštenja koristi kako bi pribavio korist D.M., stvorio formalne uvjete kako bi zaposlio D.M. na radno mjesto viši referent i likvidator u Službi finansija, trezora i zajedničkih poslova Općine Sanski Most, a znajući pri tom da D.M. ima završenu elektrotehničku školu, donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Općine Sanski Most.

Istim Pravilnikom je dodao kao uvjet u pogledu stručne spreme za navedeno radno mjesto da kandidat osim ekonomske škole mora imati završenu elektrotehničku školu iako je znao da ta stručna sprema ne odgovara opisu poslova za radno mjesto Višeg referenta i likvidatora.

Nakon izmjene Pravilnika optuženi je raspisao Javni oglas za prijem namještenika na navedno radno mjesto i donio rješenje o prijemu namještenika u radni odnos te na taj način pribavio korist D.M. u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme. 

Dakle, optuženi je kao službena osoba, načelnik Općine Sanski Most, svjesno iskoristio svoja službena ovlaštenja i na taj način pribavio drugom korist čime je počinio krivično djelo iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH - saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.