open-navfaktor-logo
search
Do tri godine zatvora
Potvrđena optužnica protiv policajaca iz Osmaka zbog premlaćivanja dječaka Ajdina Jusića
Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka koji se terete da su kao službene osobe zloupotrijebili ovlaštenja i učestvovali u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika. 
14.02.2024. u 12:41
get url
text

VEZANI TEKST - Sud u Zvorniku odbio pritvoriti policajce osumnjičene za zlostavljanje Ajdina Jusića

Time su, prema potvrđenoj optužnici, počinili krivično djelo povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja. 

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini obuhvaćeni su komandir Policijske stanice u Osmacima Dejan Marković zvanog Deša, krim-inspektor Novica Popovića, te policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović.

U potvrđenoj optužnici navodi se da su svi oni učestvovali u neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile čime su, zloupotrebom ovlaštenja, počinili zastrašivanje i tjelesno povređivanje drugog, kao i postupali na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Navedeno je  kako su maloljetnog A. J. u Osmacima ispitivali bez prisustva zakonom određenih osoba, te da mu je Dejan Marković zadao udarac otvorenom pesnicom u predjelu lica, a zatim ga zastrašivao oružjem i zadavši mu dodatne udarce u predjelu vrata i ramena.

Za preostalu trojicu optuženih navedeno je da nisu preduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika, kao i da mu je Đurić tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci povlačeći mu jedan po jedan prst, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu, pri čemu ga je Milutinović udarao u predjelu ruke i noge.

Podsjetimo, krajem augusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen je četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

On je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

VEZANI TEKST - Maloljetni Ajdin Jusić: Inspektor MUP-a RS-a me tukao šakama i nogama, lomili su mi prste...

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid. Pitao ih je zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

- U tom momentu sam čuo da mi se Ajdin dere, da viče: "Ne mogu priznati što ne znam". I čuo sam da dijete plače, da viče: "Ne diraj me" i prestane taj plač - prisjetio se ranije Juso Jusić.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je ranije njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su u saopćenju za javnost naveli da su primili prijavu za nezakonito postupanje prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica i da su o svemu obavijestili Tužilaštvo u Bijeljini. Policajci su suspendovani, ali još nije poznato da li su disciplinski sankcionirani.

Prema Krivičnom zakonu RS-a, "službeno lice koje u vršenju službe, zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja drugog grubo zlostavlja, zastrašuje, tjelesno povrijedi ili uopće prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.