open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Potvrđena optužnica protiv sedam bivših pripadnika VRS-a za zločine u Doboju i Tesliću
Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog ratnih zločina nad civilima na području Teslića i Doboja.
24.01.2023. u 16:54
get url
text

Za ubistva i mučenje civila optuženi su Dragan Panić, Dragoslav Slijepčević, Dragan Toprek, Zoran Kolobarić, Srpko Vuković, Božimir Vuković i Mladen Marković iz Teslića.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije, Kolobarić, Toprek i Marković, s još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, u mjestu Ružević u Tesliću učestvovali su u ubistvu jednog civila, stoji u optužnici.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao vojnik koji je kasnije preminuo. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

U drugoj polovini augusta 1992., navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio da pobjegne.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala da pobjegne.

Oni su u ovom mjestu prethodno zapalili jednu kuću, prenosi Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.