open-navfaktor-logo
search
Uvažena žalba Tužilaštva BiH
Potvrđena optužnica protiv Sejdića i Buljubašića te još 11 heroja odbrane BiH
Vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, među kojima su i Ferid Buljubašić i Ahmet Sejdić, kazao je za Faktor Boris Grubešić, rukovodilac Odjeljenja za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH.
22.09.2023. u 16:22
get url
text

- Uvažena je žalba Tužilaštva BiH na njihovu odluku i potvrđena u cijelosti optužnica za 13 optuženih nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH - dodao je Grubešić.

 VEZANI TEKST - Sud BiH odbio optužnicu protiv Sejdića i Buljubašića te još 11 heroja odbrane BiH

Podsjetimo, početkom augusta tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

Prema optužnici, u ovom selu je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način - naveli su iz Tužilaštva početkom augusta.

VEZANI TEKST - Nova optužnica protiv heroja odbrane BiH: Optuženi Sejdić, Buljubašić i još 11 pripadnika ARBiH

No, protekle srijede (20. septembar) Sud BiH odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva BiH protiv pomenutih 13 osoba. Međutim, Tužilaštvo BiH  uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH koja je i prihvaćena.

Kako je Faktor ranije pisao, Enida Hadžiomerović, sutkinja u ovom predmetu, već je jednom optužnicu vratila Tužilaštvu na doradu, ali i nakon toga, kada su drugi put dostavili (dorađenu) optužnicu, ona nije zadovoljavala uvjete da bude potvrđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.