open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Potvrđena optužnica protiv Senada Muhamedbegovića, bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića (57) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.
24.01.2023. u 16:58
get url
text
Senad Muhamedbegović
Senad Muhamedbegović

- Postoji osnovana sumnja da je Muhamedbegović obavljajući funkciju direktora Službe za zapošljavanje TK u oktobru 2018. godine postupao suprotno interesima službe i odredbama Pravilnika o radu institucije i bez raspisivanja javnog konkursa jednoj osobi pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme - navodi se u saopćenju.

Pri tome je bio svjestan, dodaje se, da ne postupa u skladu sa zakonom i pravilnikom jer ta osoba ranije nije obavljala pripravnički staž u instituciji, što bi eventualno omogućilo njeno zapošljavanje bez raspisivanja konkursa uz prethodnu pozitivnu ocjenu mentora, nego je ranije obavljala stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa sa visokom stručnom spremom, a nakon zaključivanja ugovora o radu na neodređeno je raspoređena na radno mjesto sa srednjom stručnom spremom. Dakle, postupao je suprotno zakonskoj regulativi i odredbama pravilnika Službe i koristeći službeni položaj je drugoj osobi pribavio korist.

- U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Muhamedbegoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja rukovodećih i drugih odgovornih dužnosti u organima uprave i javnim ustanovama - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, Tužilaštvo TK vodi još jednu istragu u vezi Službe za zapošljavenje TK, u skolopu koje su jučer uhapšeni bivša v. d. direktorice Fatima Budić i šef odjeljenja općih i pravnih poslova Šemsudin Hasanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.