open-navfaktor-logo
search
Visoka korupcija
Potvrđena optužnica protiv Senaida Memića i pet uposlenika Općine Ilidža
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma te građevinskih općinskih inspektora Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić.
21.07.2023. u 15:47
get url
text

Svih šestero optuženih terete se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- Optuženi Senaid Memić tereti se da je sa ostalim optuženima, inače, uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta "Panamera" prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu sa planskim dokumentima, na zahtjev investitora, u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata.

Na taj način optuženi Senaid Memić, pribavio je imovinsku korist investitoru "Panamera" u iznosu od 9.944.000 KM ali i nezakonitu korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju. Optuženi Ljiljana Eterović, Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama optuženog Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih Rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim - saopćilo je Tužilaštvo KS.

Kako dalje navode iz Tužilaštva, isti modus operandi optuženi su primjenili i kod zahtjeva investitora "Malak Group".

- Optuženi Memić je omogućio nezakonitu izgradnju hotela sa sedam spratova iako je Regulacionim planom dozvoljena gradnja do četiri sprata. Na taj način investitoru "Malak Group" pribavljena je nezakonita korist u iznosu od 14.097.472 KM te korist izgradnje dodatnog poslovnog prostora.

Istovremeno, optuženi se terete da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro "Brajlović" na Ilidži, omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda - navode u saopćenju.

Postupajući tužioci su u optužnici predložili oduzimanje imovinske koristi od pravnog lica "Panamera" i to iznos od 9.944.000 KM i od pravnog lica "Malak Group" Sarajevo 14.097.472 KM. Određena je privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja dijela nekretnina u stambeno-poslovnom objektu "Panamera" te kompletnog hotela "Malak Group".

Optuženom Senaidu Memiću predložena je zabrana obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi, javnim preduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka arhitektonske struke te izvođenje više od 400 materijalnih dokaza.

- Podizanju optužnice protiv navedenih osoba prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.