open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica protiv Vidoja Blagojevića i drugih za zločine u Zvorniku
AUTOR: Fena
13.03.2024. u 10:50
get url
text
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Vidoje Blagojević i drugi, koja ga zajedno s Ivanom Arapovićem, Milanom Arapovićem, Kostom Pejićem, Božom Radićem, Miletom Savićem, Miletom Blagojevićem, Ljubišom Pejićem, Stevom Vasiljevićem, Brankom Pejićem i Vericom Radović tereti da su počinili krivična djela zločini protiv čovječnosti. 
Optužnica, između ostalog, optužene tereti da su od 31.5.1992. godine do 25.6.1992. godine na području Općine Zvornik, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na području općine Zvornik, te u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Zvornik, a koji napad je trajao od 8. aprila 1992. godine pa najmanje do kraja augusta 1992. godine, znajući i za oružani sukob, ali i za široki i sistematičan napad, te da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema oko 700 bošnjačkih civila, zatočenih u Tehničkom školskom centru (TŠC) u Karakaju, te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 bošnjačkih civila.
Dalje se navodi da su optuženi Ivan Arapović, Milan Arapović, Kosta Pejić, Bozo Radić, Mile Savić, Mile Blagojević, Ljubiša Pejić, Stevo Vasiljević, Branko Pejić, kao pripadnici Karakajske čete u svojstvu stražara u navedenom objektu, u suprotnosti sa Zakonom o Vojsci Srpske Republike Bosne i Hercegovine, propustili da zaštite živote i zdravlje oko 700 zatvorenih muslimanskih civila u TŠC Karakaj jer iako su bili stražari u TŠC Karakaj, nisu sprečavali srpske vojnike P. S. (preminuo), M. S.  (nedostupan), T. M. (preminuo) koji je bio pripadnik Vojne policije, kao i druge srpske vojnike koji su do 2. juna 1992. godine bili pripadnici TO Zvornik, a od 2. juna 1992. godine bili su pripadnici Zvorničke brigade VRS, da svakodnevno neometano ulaze u dio TŠC-a gdje su bili zatvoreni ovi bošnjački civili, nakon čega su navedeni i drugi neidentifikovani srpski vojnici premlaćivali zatvorene bošnjačke civile, izvodili zatvorene civile, od kada se većini gubio svaki trag, te ubijali zatvorene civile.
Dalje se navodi da su navedeni optuženi u namjeri nanošenja velikih patnji, ozbiljne fizičke i psihičke povrede, učinili i pomogli u zatvaranju ili drugom teškom oduzimanje fizičke slobode, te pomogli u nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, prisilnom nestanku i ubistvu civila bošnjačke nacionalnosti.
Optuženi Vidoje Blagojević se tereti da je kao nadređena osoba pripadnicima Karakajske čete Zvorničke brigade, propustio da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje navedenih pripadnika Karakajske čete i drugih pripadnika Zvorničke brigade zbog njihovog pomaganja i učešća u nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, prisilnom nestanku i ubistvu oko 700 civila muslimanske nacionalnosti.
Nadalje, optužena Verica Radović se tereti da je 1. juna 1992. godine ispred prostorija TŠC-a u Karakaju – općina Zvornik, postupala suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava tako što je došla ispred prostorija TŠC-a, nakon čega su joj stražari izveli dvojicu zatvorenih bošnjačkih civila iz prostorija TŠC-a, da bi joj potom jedan od stražara dao repetiran pištolj u ruku iz kojeg je Verica Radović, svjesno i voljno, pucala i iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.