open-navfaktor-logo
search
Protiv 11 osoba
Potvrđena optužnica za zločine nad bošnjačkim civilima u Karakaju kod Zvornika u proljeće 1992.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja 11 osoba tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.
08.02.2024. u 19:29
get url
text

Za zločine počinjene od kraja maja do juna 1992. godine na području općine Zvornik, optuženi su Vidoje i Mile Blagojević, Ivan i Milan Arapović, Kosta i Branko Pejić, Božo Radić, Mile Savić, Ljubiša Pejić, Stevo Vasiljević i Verica Radović.

Kako se navodi u optužnici, Ivan i Milan Arapović, Kosta, Branko i Ljubiša Pejić, Radić, Savić, Vidoje i Mile Blagojević te Vasiljević su optuženi za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema oko 700 bošnjačkih civila, te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 civila od 1. do 5. juna 1992. godine. Civili su bili zatvoreni u Tehničko-školskom centru u Karakaju.

Prema optužnici, oko 700 civila, starosti od 15 do 70 godina, 1. juna 1992. prinudno je natjerano da skoče s kamiona i izađu iz autobusa, a zatim da se upute prema sali koja se nalazila pored Osnovne škole. Prilikom dolaska do škole, prema optužnici, natjerani su da prođu kroz špalir vojnika koji su udarali civile, piše Detektor.

Ivan i Milan Arapović, Kosta, Ljubiša i Branko Pejić, Radić, Savić, Mile Blagojević i Vasiljević, kao stražari, propustili su da zaštite živote i zdravlje oko 680 zatvorenih civila jer nisu spriječili srpske vojnike da neometano ulaze u školu, gdje su premlaćivali i izvodili civile, i od kada se većini gubio svaki trag, te ubijali zatvorenike.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, svi su, osim Radović i Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu Teritorijalne odbrane Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Optužena Radović se tereti da je 1. juna 1992. ispred prostorija škole u Karakaju svjesno i voljno pucala iz neposredne blizine i ubila dva zatvorenika koje je stražar izveo. Ovaj zločin je, kako se navodi, počinila iz osvete.

Prema navodima optužnice, Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS-a, kao nadređena osoba propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Vidoje Blagojević je, u svojstvu komandanta Bratunačke brigade VRS-a, u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u julu 1995. u Srebrenici.

U narednom periodu, optuženi bi se pred Sudom BiH trebali izjasniti o krivnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.