open-navfaktor-logo
search
Optuženi živi u Zagrebu
Potvrđena optužnica za zločine u Mostaru
Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Roberta Medića zvanog Roba, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), za ubistvo i ranjavanje civila u junu 1993. godine u ovom gradu.
29.09.2023. u 14:17
get url
text

Prema saopćenju Tužilaštva Hecegovačko-neretvanskog kantona, Medić se tereti da je – u svojstvu pripadnika HVO-a, 12. juna 1993. godine u ulici Mahe Đikića u Mostaru – sa još dvije osobe iz zgrade izveo četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

Civile su, kako se navodi u saopćenju, odvezli na Heliodrom, da bi potom, s njemu poznatim pripadnikom HVO-a, dva civila odvezao u naselje Podhum kod Mostara.

- Nakon izlaska iz vozila, u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, usljed čega je M. R. zadobio povrede od kojih je podlegao na mjestu, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne povrede - stoji u saopćenju Tužilaštva.

Ovom optužnicom Medić se tereti da je ubio jednog  civila i nanio povrede drugoj osobi, te na taj način počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi, Medić ima prebivalište u Zagrebu, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.