open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena oslobađajuća presuda Ratku Đurkoviću
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine počinjene u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.
22.06.2023. u 18:58
get url
text

VEZANI TEKST - Tursunovo Brdo: "Srbi zvali Hajrudina da dođe po vojnike koje su ostavili"

Iz Suda BiH su potvrdili da je žalba Državnog tužilaštva odbijena kao neosnovana, te je potvrđena oslobađajuća presuda kojom je Đurković oslobođen odgovornosti da, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistava četiri civila i dva ratna zarobljenika u Tursunovom Brdu budu kažnjeni.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je u obrazloženju prvostepene presude rekla da, nakon što su analizirani svi dokazi, nije utvrđeno van razumne sumnje da je Đurković počinio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

U odnosu na ubistva civila i zarobljenika bilo je potrebno, prema zaključcima Vijeća, utvrditi ko su bili počinioci, kojoj su jedinici pripadali, dok Đurković nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicima "Mandini lavovi", "Profini", "Vod iz Trnove", "Vod iz Mauzerove garde" te nad jedinicom iz Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik jer iz materijalnih dokaza ne proizlazi da su bile potčinjene Prvom bataljonu Prve majevičke brigade VRS-a.

Protiv navedene presude Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu zbog bitnih povrede odredaba krivičnog postupka, te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH uvaži žalbu, pobijanu presudu ukine i odredi održavanje pretresa.

VEZANI TEKST - Ismet Omerović o ubistvu oca: Donesen je u jednoj deki, ono što je ostalo od njega, par kostiju

Branilac optuženog, advokat Milenko Zelenović, dostavio je odgovor na žalbu Tužilaštva BiH, s prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana, te potvrdi prvostepena presuda.

Optužnicom protiv Đurkovića bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, bivši zapovjednik Prve majevičke brigade, u odnosu na kog je postupak razdvojen zbog zdravstvenog stanja, prenosi Detektor.ba.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.