open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Foči
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.
06.02.2024. u 11:05
get url
text

Iz Državnog suda su naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom je odbijena, kao neosnovana, žalba Tužilaštva BiH, te potvrđena oslobađajuća presuda.

Novović i Pjano su u julu prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Oslobođeni su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Tužilaštvo je u novembru prošle godine zatražilo ukidanje presude i održavanje novog pretresa zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se odbaci žalba i potvrdi prvostepena presuda.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.