open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena prvostepena presuda: Dušanu Ćulibrku 20 godina zatvora zbog ubistva 51 civila 1992. u Prijedoru
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja optuženog Ćulibrka i potvrđena prvostepena presuda od 15. augusta 2022. godine.
26.01.2023. u 13:13
get url
text

VEZANI TEKST - Kotur i Ćulibrk optuženi za zločine u Bosanskoj Krupi: Učestvovali u ubistvu 51 civila i njihovom bacanju u jamu Lisac

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optuženi Dušan Ćulibrk proglašen je krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20  godina. Istom presudom određeno je da se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, od 14. februara 2022. do 21. marta 2022. godine, kao i od 15. augusta 2022. godine pa nadalje, uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Ćulibrk je optužen da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u julu 1992. učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 zatočenika iz logora Omarska počinjenim na lokalitetu Donji Dubovik. On se tereti i za ubistva sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba, saopćeno  je iz Suda BiH . 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.