open-navfaktor-logo
search
Najavljena žalba
Potvrđena smjena Gordane Tadić
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH potvrdila je prvostepenu odluku kojom je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, smijenjena sa te pozicije.
23.09.2021. u 13:34
get url
text

To je danas i zvanično potvrđeno iz VSTV-a BiH.

Advokat Gordane Tadić Vlado Adamović ranije je Faktoru kazao da će, ukoliko Drugostepena komisija potvrdi prvostepenu odluku, Gordana Tadić, odnosno on kao njen punomoćnik, i na nju uložiti žalbu.

U tom slučaju o žalbi odlučuje cijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, a za izglasavanje bilo koje odluke potrebna je natpolovična većina glasova članova Vijeća.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv Tadić, krajem jula donijela je odluku kojom se utvrđuje njena disciplinska odgovornost, te je smijenjena sa mjesta glavne tužiteljice i postavljena na poziciju tužiteljice.

Tadić je na tu odluku uložila žalbu, te je formirana Drugostepena komisija koja je na sjednici zatvorenoj za javnost raspravljala o tome.

Prvostepenom odlukom, Tadić nije bila udaljena s mjesta glavne tužiteljice dok postupak ne bude i pravosnažno okončan.

UDT je disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Tadić podnio početkom aprila.

Na teret joj je stavljeno propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, kao i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Teretila se i za propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da se provedu sve obaveze i mjere Zakona.

Ured disciplinskog tužioca ranije je odustao od tačke iz tužbenog zahtjeva koja Tadić tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, a koja se, kako je ranije saopćeno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana.

Tročlanu Drugostepenu komisiju u predmetu protiv Tadić činili su članovi VSTV-a Slavo Lakić, Mustafa Šabić i Sanin Bogunić.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.