open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Potvrđeno da postoji jak temelj za nastavka saradnje između BiH i NATO-a
Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koju je predvodio Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, susrela se sa delegacijom  NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu saradnju koju predvodi direktor NATO-a za sigurnosnu politiku i partnerstvo James Mackey.
08.06.2023. u 13:08
get url
text

Na sastanku je razgovarano o Programu reformi Bosne i Hercegovine za 2021. i 2022. godinu i nastavku provođenja aktivnosti u vezi sa reformskim procesima u institucijama  Bosne i Hercegovine iz njihovih nadležnosti i  Informaciji o provedbi aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. i 2022. koja je u februaru 2023. godine jednoglasno usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH i proslijeđena NATO sjedištu u Briselu. Informacijom o stepenu provedbe u političkom, ekonomskom, odbrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđeno je da postoji jak temelj za nastavka saradnje između NATO-a i BiH.

Pozdravljena je odluka NATO-a o razvijanju novog Paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, službeno odobrena u februaru 2023. godine. Paket sadrži dodatne prilagođene mjere za jačanje odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Ponovljena je spremnost Bosne i Hercegovine da bude zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine koji ima globalni karakter i na kom će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o sigurnosnim i drugim izazovima s kojim se naša društva suočavaju. To će dodatno ojačati spremnost BiH da doprinese kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u evropskoj regiji, smanjenju  okolnosti koje ugrožavaju mir i naglasiti opredijeljenost ostvarenju temeljnih demokratskih vrijednosti, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.