open-navfaktor-logo
search
Revidiran Registar
Potvrđeno pisanje Faktora: Članica Naroda i pravde nova šefica u Turističkoj zajednici KS
Registar uposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo (KS) od jutros je bogatiji za nekoliko novih imena. Nakon što je Faktor objavio informaciju da je u Turističku zajednicu KS uposlena Mersiha Mehmedagić, kandidatkinja Naroda i pravde (NiP) na prošlim Općim izborima i nekadašnja zastupnica u Skupštini KS, i njeno se ime pojavilo na listi uposlenih u javnom sektoru.
30.03.2020. u 13:45
get url
text
Elmedin Konaković i Mersiha Mehmedagić

Njeno se ime do jutros nije nalazilo među imenima zaposlenika Turističke zajednice KS, iako je Registar uposlenih u javnom sektoru bio "argument" te institucije da, protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, odbije Faktorov zahtjev za pristup informaciji o imenu osobe koja je zaposlena nakon konkursa raspisanog 7. decembra 2019. godine, te o imenima osoba koje su činile konkursnu komisiju.

VEZANI TEKST – Turistička zajednica zaposlila članicu NiP-a, kriju informacije kršenjem zakona

Faktorov tekst sa informacijom da se NiP-ova kandidatkinja "skrasila" u Turističkoj zajednici KS je objavljen u ponedjeljak ujutro, a sadržao je i screenshotove iz Registra uposlenih u javnom sektoru KS, na kojima se nije nalazilo ime Mersihe Mehmedagić.

Nekoliko sati kasnije, pojavio se novi spisak uposlenika Turističke zajednice KS sa sedam novih imena u odnosu na raniji. Među tim imenima je i bivša kantonalna zastupnica Mehmedagić, nova šefica Službe za planiranje, ekonomske i finansijske poslove.


Samo nekoliko sedmica prije raspisivanja konkursa za njeno radno mjesto, Mehmedagić je bila članica Povjereništva Turističke zajednice KS, skupa sa NiP-ovim federalnim zastupnikom Nerminom Muzurom i aktuelnom predsjednicom Povjereništva Turističke zajednice KS Azrom Džigal.

To u praksi znači i da je Mehmedagić bila "šefica" uposlenicima koji su kasnije činili komisiju koja je odlučila da je baš ona najbolji kandidat za rukovodeću poziciju u Turističkoj zajednici.

NiP je, podsjetit ćemo, jedna od stranaka koje su kao svoj prioritet u radu najavljivale zakon o zabrani stranačkog zapošljavanja, ali u nešto više od godinu dana, koliko su bili na vlasti u KS, nije napisano niti slovo tog zakonskog rješenja.

Šef NiP-a Elmedin Konaković je u javnosti jedan od najglasnijih protivnika stranačkog zapošljavanja, iako praksa, očigledno, sugerira da zloupotreba pozicija uopće nije mrska ni stranci kojom predsjedava.

Turistička-registar
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.