open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik Tuzle
Potvrđeno u Tužilaštvu TK: Jasmin Imamović osumnjičen za protivzakonito posredovanje
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sutra će u svojstvu osumnjčenog biti ispitan u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlansakog kantona, potvrđeno je za Faktor u ovoj pravosusnoj instituciji.
27.02.2020. u 10:45
get url
text

- Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje. Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla - trečeno je u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Sporni kredit za gradnju Panonskih jezera doveo je do velikih problema u kasnijem poslovanju Direkcije za izgradnju Tuzla, koja je zajedno s kompanijom Giprom gradila Stambeno poslovni objekat (SPO) 15. maj, koji nije useljen ni danas, iako je gradnja počela 2007. godine. U nalazu Finansijske policije rađenom nekoliko godina upravo je ovaj kredit označen kao sporan.

U Tužilaštvu TK navode da je istraga pokrenuta na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene ovom Tužilaštvu 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, formiran je predmet u ovom Tužilaštvu.

- Provjere i istražne radnje u ovom predmetu će se obaviti u narednom periodu. Istražno ročište je zakazano za 28. februar 2020. godine - navode u Tužilaštvu TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.