open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Potvrdila Skupština: USK dobio novu Vladu
Skupština Unsko-sanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici potvrdila sastav nove Vlade Unsko-sanskog kantona koju čine kadrovi SDA, NES-a, DF-a i Stranke za BiH.
15.03.2023. u 14:52
get url
text
Imenovana nova Vlada USK
Imenovana nova Vlada USK

VEZANI TEKST - Ovo su imena svih kandidata za novu Vladu USK, poznato i ko će biti predsjedavajući Skupštine

Prethodno danas je izabran predsjedavajući Skupštine, a to je Jasmin Musić (SDA), koji je potom imenovao Mustafu Ružnića iz NES-a za mandatara za sastav nove Vlade. Komisija za izbor i imenovanje Skupštine USK je sačinila prijedlog, te je Skupština i donijela Odluku o potvrđivanju Vlade USK. Ružnić je i u proteklom mandatu bio premijer Unsko-sanskog kantona. 

Odluka o potvrđivanju Vlade USK, 2023.

U Vladi USK ostaje i Muris Halkić (NES) kao ministar zdravstva. Adis Džanić (NES) je ministar poljoprivrede, dok novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša je Senad Dizdarić (NES).

Stranka za BiH odlučila je na poziciji ministrice privrede ostaviti Samru Mehić.

Nadalje, Edvin Alijanović (DF) je novi minisatr obrazovanja, a Božidar Živko (DF) je ministar unutrašnjih poslova.

Esad Bašagić (SDA) je ministar za pitanja boraca, Sanel Mahić (SDA) je ministar finansija, dok je novi ministar pravde Dragan Polimanac (SDA).

Sve ovo je uslijedilo nakon što je, pet mjeseci poslije Općih izbora u BiH, dogovorena nova većina u Unsko-sanskom kantonu. Sporazum stranaka je potpisan u ponedjeljak, imena kandidata predložena jučer i danas, i sve je, po dogovoru, vrlo brzo završeno u Skupštini.

VEZANI TEKST - Ružnić: Konaković i Forto dicipliniraju NES, zaboravljaju da Krajišnici nisu podanici i izdajice

Razgovori su intenzivirani prošle sedmice i do posljednjeg momenta javnosti nije bilo poznato ko će činiti vlast.

Prvo je Ružnić objavio da su Naša stranka, Narod i pravda i Pomak, koji čine takozvani Blok B3, skoro pa pri kraju s dogovorom sa SDA i DF-om, te je kritizirao kako Naša stranka i NiP ignorišu koaliciju dogovorenu na nivou FBiH, a u kojoj je i NES. Uslijedio je "buran" vikend tokom kojeg je dogovoreno da vlast u USK čine SDA, DF, NES i Stranka za BiH. To znači da su SDP, Naša stranka i NiP sada u opoziciji.

Nova skupštinska većina u USK ima 20 od 30 zastupnika. Na ranije održanoj konstituirajućoj sjednici izabrani su dopredsjedavajući Skupštine USK, i to dopredsjedavajućeg Skupštine USK, i to su Ines Delić (SDA) iz reda Hrvata i Mladen Lonić (SDP) iz reda Srba.

U opoziciji ostaju SDP i Pomak sa po tri, NiP sa dva, te Naša stranka i Laburistička stranka sa po jednim zastupnikom. 

U međuvremenu se desio incident u sarajevskom hotelu Holiday kada je NiP-ov Halil Bajramović fizički napao NES-ovog Sulejmana Samardžića, a to se povezuje upravo s dešavanjima u USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.