open-navfaktor-logo
search
Dovodi cijeli tim
Potvrdio Bubić: Dodik s advokatskom svitom sutra (ipak) pred Sudom BiH
Predsjednik bosanshohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda BiH i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je njegov advokat Goran Bubić.
05.12.2023. u 15:39
get url
text

Bubić je za RTRS rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtjevu odbrane da sudski postupak protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića bude premješten u banjalučki Osnovni sud.

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovat će i članovi šireg tima za odbranu predsjednika RS-a, među kojima su advokati Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Petronijević je u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava također biti u sudnici "i javnosti objasniti regularnost ovog postupka".

- To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donesen u Parlamentu - kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS-a, kako kaže Petronijević, "to bi bilo kršenje Ustava i prijetila bi mu zatvorska kazna do 12 godina".

Ustvrdio je da "iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je uslijedilo nakon neslaganja sa odlukom da određena svojinska prava RS-a pređu i na Federaciju BiH".

Naveo je kako je cilj ukloniti Dodika sa političke scene "jer iza osude, koju oni namjeravaju da donesu, stoji i zabrana političkog djelovanja".

- To je borba ne za Milorada Dodika, nego za Republiku Srpsku - kazao je Petronijević.

Ponovio je ranije više puta izrečene tvrdnje predstavnika RS-a o "nelegalnom Schmidtu" i "montiranom političkom procesu protiv Dodika koji nema veze sa krivičnim pravom nego sa politikom poništavanja Republike Srpske i pravljena unitarne države Bosne".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.