open-navfaktor-logo
search
Nametnute odluke
Potvrdio, pa se predomislio: Schmidt otkazao saslušanje pred Evropskim parlamentom
Visoki predstavnik Christian Schmidt neće se pojaviti 30. novembra u Evropskom parlamentu, gdje je na zahtjev više od 25 europarlamentaraca trebao pojasniti Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta svoju odluku o izmjenama Izbornog zakona u Bosne i Hercegovine. 
24.11.2022. u 11:07
get url
text

Ovu informaciju na svom zvaničnom Twitter profilu objavila je zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik.

- Ured visokog predstavnika je otkazao svoje učešće u Komitetu za vanjske poslove EP sljedeće sedmice. Izuzetno je problematično što se gospodin Schmidt već dva mjeseca krije od demokratske debate o svojim katastrofalnim izmjenama izbornog zakona. Pozivam ga da preispita svoju strategiju - poručila je Strike. 

Prije mjesec dana, Strike je objavila da je Schmidt potvrdio da će odgovoriti na zahtjev 25 europarlamentaraca i pred Odborom pojasniti svoje odluke. 

VEZANI TEKST - Schmidt ide na raport u Evropski parlament: Mora objasniti donošenje "nedemokratskih mjera"

Popuštanjem željama Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH), Ured visokog predstavnika (OHR) izlazi ususret zahtjevima ove stranke, izjavila je prije mjesec dana zastupnica Strik govoreći o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.

Strik se tada oglasila na društvenim mrežama povodom odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH, i tada je poručila da uz široku koaliciju s više od 25 predstavnika iz evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta pozivaju Uredu visokog predstavnika (OHR), odnosno visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, da opozove nedavne izmjene Izbornog zakona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.