open-navfaktor-logo
search
Od 1. marta
Povećane porodiljske naknade i dječiji dodatak u Kantonu Sarajevo
AUTOR: Faktor
11.04.2024. u 13:18
get url
text
Od 1. marta ove godine povećale su se osnovice za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom, potvrdila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković. 
Navedena povećanja pozitivno će utjecati na našu zajednicu, a iz resornog ministarstva navode kako nastavljaju predano raditi na unapređenju standarda života svih naših sugrađana, saopćio je Press KS.
- Osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja značajno povećanje od 6,67 posto u odnosu na prethodne tri godine. Ovo je rezultat našeg predanog rada i posvećenosti za poboljšanje kvalitete života građana Kantona Sarajevo. Posebno želim istaknuti poboljšanja koja su se desila u konkretnim oblicima podrške. Naprimjer, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261 KM. Također, jednokratne novčane pomoći za opremu beba su uvećane za 25 KM i iznose 400 KM, pružajući važnu podršku mladim roditeljima. Nadalje, naknade za izdržavanje hranjenika sa novim povećanjem iznose 378,30 KM, što će dodatno olakšati svakodnevne izazove mnogim porodicama. Pored toga, povećana je stalna novčana pomoć, kao i ostala materijalna davanja - navela je ministrica Pavić Pečenković.
Ova poboljšanja, dodala je ministrica, samo su korak ka daljnjem unapređenju kvalitete života građana.
 - Nastavit ćemo raditi sa istom predanošću i posvećenošću kako bismo osigurali da svi građani imaju pristup adekvatnoj podršci i mogućnostima za dostojanstven život - zaključila je ministrica Pavić Pečenković, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.