open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovori
Povećanja plaće i toplog obroka minimum ispod kojeg rudari neće ići
Dva reprezentativna rudarska sindikata i pregovarački tim, koji je po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine formirala Elektroprivreda (EP) BiH, održali su još jedan sastanak na temu novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH. Konačan dogovor još nije postignut, a dogovoreno je da novi sastanak bude održan 21. novembra, u nadi da će konsenzus biti postignut do kraja ovog mjeseca, što je krajnji rok koji su postavile obje strane.
14.11.2022. u 15:16
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari iznijeli zahtjeve Elektroprivredi i Vladi FBiH: Traže povećanje cijene satnice rada i toplog obroka

Pregovarački tim pored predstavnika EPBiH okupio je predstavnike Ureda premijera FBiH, federalnih ministarstava za za rad i socijalnu politiku i energiju, rudarstvo i industriju te direktore rudnika iz sastava Koncerna EPBiH i predstavnike Rudnika mrkog uglja Banovići.

- U toku je analiza prijedloga obje strane, a na narednom sastanku planiramo usaglašavanje. Mi ne možemo prihvatiti nešto što ne postoji u kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u FBiH. Određena pitanja ne vidimo na isti način, što je i očekivano, a vidjet ćemo šta ćemo uspjeti postići do 30. novembra - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Prema njegovim riječima, glavni zahtjevi dva reprezentativna sindikata rudara i dalje su ostali isti.

VEZANI TEKST - Hoće li doći do kompromisa: Šta u Elektroprivredi BiH kažu o zahtjevu rudara o povećanju plaće i toplog obroka

- Ono što od početka tražimo je povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto. Pored toga imamo zahtjev za povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. Očekujemo da će linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostati i dalje na snazi. To je minimum koji je utvrđen na osnovu zahtjeva radnika i od toga nemamo namjeru odstupati - naveo je Husić.

Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH važi do 31. decembra, ali ako do 30. novembra ne bude dogovora o novom, mogu se očekivati i drugi oblici sindikalne borbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.