open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Povodom Dana državnosti BiH održana svečana akademija u Vijećnici
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je ukazano na značaj ZAVNOBiH-a i poslane poruke mira, ohrabrenja i borbe za evropsku prosperitetnu budućnost domovine.
25.11.2022. u 19:17
get url
text

Svečanost je okupila veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog, političkog života Kantona i Grada Sarajeva, BiH, te diplomatskog kora, a među zvanicama je i bila prva žena gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Prisutnima su se obratili profesorica Fakulteta političkih nauka UNSA, Nermina Mujagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Profesorica Mujagić je podsjetila na važne historijske činjenice koje svjedoče Danu državnosti BiH, te kazala da je bh. politčka razboritost rođena 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, na kojem je utkana jednakost svih bh.nroda i građana i njihova međusobna solidarnosti.

Iako je autentično biće BiH vraćeno upravo 25.novembra 1943.godine, gradonačelnica Karić je kazala da je državnost BiH bila na najtežem iskušenju, doživjela je agresiju, etničko čišćenje, genocid, platila je ogromnu ljudsku cijenu.

- Ovog 25.novembra vas pozivam da ustrajemo u borbi za evropsku prosperitetnu budućnost naše domovine, u kojoj će život biti dostojan čovjeka, posebno naše mladosti – kazala je pored ostalog Karić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, Jasmin Ademović je kazao da zlo i fašizam nikada ne spavaju, stoga je naglasio da treba njegovati zajedništvo u BiH, te da jedinstvo države BiH nema alternativu.

Također je i premijer KS Edin Forto uz čestitke građanima, kazao da večeras slave slobodu, mir, jednakost.

Naveo je da razgovori o izmjenama Ustava BiH, ne smiju dovesti u pitanje temelje BiH, njenu državotvornost i jednakost svih naroda BiH.

- Zahtijevamo budućnost oslobođenu podjela – kazao je Forto i dodao da se mora stvoriti društvo napretka, nauke, obrazovanja, radosti i sreće.

Na svečanosti su također uručena i priznanja Plaketa Grada Sarajeva i nagrade "Sarajevska pahuljica".

Plaketa Grada Sarajeva uručena je biciklistkinji Lejli Njemčević, bh.plivačici Lani Pudar, grafičkom dizajneru Faruku Šabanoviću, umjetnici Edini Selešković, te DJ-u Mladenu Solomunu .

Nagrada "Sarajevska pahuljica" dodijeljena je Luni Jusufović, te grupi koju čine članice i članovi bh. tima/ekipe na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO).

Svečanu akademiju organizirali su Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.