open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine TK
Povodom ubistva Amre Kahrimanović: Opozicija traži ostavku ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića
U Tuzli se danas održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera, sazvana povodom ubistva Amre Kahrimanović, koju je 7. februara u Tržnom centru Sjenjak hicima iz službenog pištolja usmrtio policijski inspektor Elvis Ćustendil.
15.02.2024. u 12:15
get url
text

Sjednici Skupštine TK, između ostalih, prisustvuju i članovi porodice ubijene Amre Kahrimanović, a njen brat i sin su ustali i okrenuli leđa prilikom izlaganja direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana i još nekih zastupnika koji nisu izričito tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića.

Direktor policije Korman podnio je izvještaj o stanju sigurnosti za 2023. godinu i januar ove godine te istakao da je stanje sigurnosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće. U prošloj godini, naveo je, zabilježeno je 11 ubistava, koja su rezultirala s podnošnjem sedam izvještaja protiv počinitelja, a policija je evidentirala i 44 slučaja samoubistva.

Nakon toga, direktor policije podnio je izvještaj o svemu što je poduzeto 7. februara, kada je ubijena Amra Kahrimanović, počev od prijave građana koja je stigla u 20.55 sati, konstatiranja smrti žene u 21.05 sati, hapšenje Elvisa Ćustendila te detaljima utvrđenim tokom istrage, a između ostalog i to da se od 5. febraura nalazio na godišnjem odmoru te da je zbog toga pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti jer za to vrijeme sa sobom nije smio imati oružje.

- Očekujemo preuzimanje političke odgovornosti, odnosno ostavku ministra unutrašnjih poslova. Ukoliko ministar ne osjeća odgovornost, postoji mogućnost da premijer pokrene njegovu smjenu, a svaka druga procedura ne bi bila primjerena u ovom slučaju - rekao je, između ostalog, Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika Siocijaldemokratske parije (SDP) u Skupštini TK.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Šekib Umihanić predložio je set zaključaka, o kojima se Skupština TK tek treba očitovati.

- Skupština TK poziva Tužilaštvo TK i Federalnu upravu policije (FUP) da u najkraćem roku istraže i rasvijetle sve okolnosti pod kojima se ubistvo dogodilo i pokrenu odgovornost svih onih koji su počinili određene priopuste u vršenju službe te o učinjenom izvijesti Skupštinu TK u što kraćem roku. Također, tražimo da javnost bude blagovremeno obaviještena o rezultatima istrage u skladu s propisima, koji neće dovesti istragu u pitanju. Skupština TK, zadužuje Vladu TK, MUP i Upravu policije MUP-a TK da izvrše detaljnu analizu propisa koji se odnose na unutrašnej preocedure u Upravi policije te predlože mjere za njihovo poboljšanje te da se nastavi materijhalno i kadrovsko opremanje policije - navodi se, između ostalog, u zaključcima koje je predložio Umihanić.

Zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Lejla Ćebić Đerzić istaskla je da bi ostavka ministar bila moralna odgovornost.

- To ne bi bio lični pad, jer je ostavaka moralna odgovornost, a institucionalna odgovornost mora biti utvrđena što prije - rekla je Ćebić Đerzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.