open-navfaktor-logo
search
Šta kažu parlamentarci
Povratak u institucije BiH farsa i dogovorena igra Vučića i Dodika, u NSRS-u "vađenje vrućeg kestenja"
Povratak parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska u institucije Bosne i Hercegovine je dogovorena igra između Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
17.01.2022. u 14:53
get url
text

Istakao je ovo Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon što je u petak, poslije sastanka Vučića i Dodika, rečeno da je Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u RS-u da učestvuju u radu institucija BiH, a Dodik potom najavio za februar sjednicu NSRS-a na kojoj će biti "razmatran" prijedlogu predsjednika Srbije.

VEZANI TEKST - Šta je pozadina beogradske molbe: Američki pritisci na Vučića, prijetnje Dodiku zatvorom

 

Osmanović je istakao i da povratak stranaka iz RS-a u institucije BiH ništa drastično neće promijeniti, te da će opet, sudeći po nekim najavama, na sceni biti blokada.

- Očigledno je Vučić iz svojih diplomatskih izvora dobio ozbiljna upozorenja da bi ove sankcije prema Dodiku trebale biti proširene i ka samoj Srbiji. Vučić pokušava da sačuva Dodika, da se vrati u institucije BiH, da se stvari pokušaju jedno vrijeme primiriti i da se ponovo čeka povoljan trenutak, jačanje desničarskog kursa, da Dodik krene s politikom gdje je stao – rekao je Osmanović.

On smatra da sankcije koje je administracija SAD-a već donijela za Dodika i ATV daju određene rezultate.

- Trebala bi ih pratiti Evropska unija ili bar najjače države jer Dodik mora biti sankcionisan i uklonjen s političke scene u BiH jer se s njegovom politikom ne može izgrađivati BiH kako to očekuju građani – dodao je Osmanović.

Kazao je i da se, kada se stranke iz RS-a vrate u institucije BiH, ništa drastično neće promijeniti s obzirom na to da se može čuti stav da se glasa samo za ono što je od interesa za RS.

- To je opet jedno mrcvarenje i blokada – dodao je Osmanović.

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

 

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu BiH, kaže da pozdravlja vraćanje u institucije i da se nada da "oni koji sudjeluju u političkom životu BiH neće više povlačiti ishitrene i nepotrebne poteze".

On pak smatra da će se tim "vraćanjem" promijeniti puno toga i da će se donositi važne odluke.

- Prije svega Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština će biti u mogućnosti donositi odluke i stavove o najvažnijim pitanjima, ovog trenutka. To je prvi korak ka normaliziranju političke situacije. Nadam se da je ovo i trenutak od kada ćemo svi skupa biti odgovorniji, a napose tzv. parlamentarna većina. U svakom slučaju podupirem to – dodao je Lovrinović.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, skrenuo je pažnju na svoj raniji komentar.

- Susret u Beogradu, sa zastavama entiteta RS i Srbije, kada je na jelovniku država BiH, bez ikada izgovorene suverenost BiH od Vučića, uzrok i kreator institucionalne krize i procesa secesionizma ovdje je zapravo politički Beograd pod vodstvom Aleksandra Vučića i pod krajnjim mentorstvom Vladimira Putina i zvanične Moskve – podsjetio je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Šarović: Dodikova politika je opasna i bez jasnog cilja, nećemo za njega vaditi kestenje iz vatre

 

U izjavi za Faktor je istakao da Vučić niti je spomenuo niti predložio ukidanje antiustavnih zaključaka NSRS-a i po tome se vidi da je sve ovo jedna farsa i režija koja nema za cilj smirivanje situacije nego urušavanje svega onoga što nosi epitet državna institucija, odnosno institucija suverene Bosne i Hercegovine.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, u petak je saopćio da o eventualnom povratku u institucije Bosne i Hercegovine odluku treba donijeti NSRS i i niko drugi, te da oni neće vaditi kestenje iz vatre jer ih nisu ni bacali.

Parlamentarne stranke iz RS-a su u julu prošle godine odlučile bojkotovati rad Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH navodno jer je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, pred kraj svog mandata, nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.