open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Povratak učenika u školske klupe: U sindikatu se pitaju kako
Nastava u Tuzlanskom kantonu počet će 1. septembra, a učenici osnovnih i srednjih škola vratit će se u svoje klupe. Dakle, online nastave, poput one za vrijeme stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, neće biti.
19.08.2020. u 20:47
get url
text

Da bi se što bolje pripremili za početak školske godine Vlada TK danas je zadužila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da iz sredstava tekuće rezerve izvrši nabavku 5.000 litara dezinfekcionih sredstava za ruke i 2.340 litara tečnog sapuna za potrebe obrazovnih ustanova.

Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić, koja je jučer za Faktor potvrdila da je plan da se učenici vrate u klupe, danas je rekla da ima dovoljno vremana da se završi nabavka potrebnih sredstava za dazinfekciju.

- Mi se za početak nastave pripremamo već mjesec i po dana. Krajem juna dostavili potrebna sredstva za dezinfekciju škola i ona upravo počinje. Sada smo poručili dodatna sredstva za dezinfekciju ruku. Kada je u pitanju sama organizacija nastave konkretan plan prezentirat ćemo početkom naredne sedmice, jer u petak imamo sastanak s predstavnicima Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva FBiH - kaže ministrica Brašnjić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović kaže da sindikat ima manogo nepoznanica kada je u pitanju povrataka učenika u klupe.

- Za nastavnike je online nastava daleko zahtjevnija, ali kada govorimo o povratku u klupe, moramo znati sve predviđene procedure. Primarna je zaštita učenika i nastavnika. Mi među nastavnicima imamo puno hroničnih bolesnika i želimo ih zaštititi - navodi Kulović.

On smatra da je upute o postupanju trebalo donijeti puno prije nego sedam dana pred početak nastave.

- Šta ako se koronavirusom zarazi učenik, da li svi učenici iz tog razreda idu u izolaciju, a ako se zarazi nastavnik, da li idu svi nastavnici. Koliko će trajati čas i kako će se određivati norma, ako je čas skraćen, a jedan razred bude podijeljen na dva - navodi niz nepoznanica Kulović.

Ipak, ističe da nije problem u povratku u klupe, nego način kako će se to provesti.

- Ne protivimo se povratku učenika u škole, ali želimo jasan plan za to, uz strogo poštovanje mjera - zaključio je predsjednik Sindikata radnika osnovnog obrazovanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.