open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Povučena tačka o imenovanju ulice u Sarajevu po generalu Mehmedu Alagiću
Iako je bilo najavljeno, Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije razmatrala prijedlog Odluke o davanju naziva novoformiranoj ulici u naselju Nova Otoka na području općine Novi Grad Sarajevo po generalu Mehmedu Alagiću.
27.12.2021. u 18:01
get url
text

Zastupnik i predsjedavajući Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Elvis Vreto povukao je tačku sa dnevnog reda, a na pitanje zastupnika Harisa Zahiragića zašto to čini kratko je odgovorio: "Očekujemo u januaru kada prođu sve procedure, inače nemam problem da branim stav komisije i ono što je komisija uputila".

Podsjetimo, Skupština KS je na osnovu člana 5. Odluke o obilježavanju ulica, trgova, parkova, mostova, institucija i ustanova imenima i zgrada brojevima na području KS na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti predložila da se novoformiranoj ulici u naselju Nova Otoka da naziv Generala Mehmeda Alagića.

VEZANI TEKST - Kome smeta Mehmed Alagić: Hoće li Skupština KS promijeniti nazive dijela ulica u Novom Gradu

Komisija je na svojim sjednicama razmatrala Zaključak Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, usvojila, te utvrdila prijedlog odluke koja je upućena u dalju skupštinsku proceduru.

Kako se navodi u odluci Općinskog vijeća Novi Grad, prihvata se prijedlog građana Nova Otoka za imenovanje nove ulice unutar naselja u izgradnji Nova Otoka u ulicu Generala Mehmeda Alagića.

Riječ je o dijelu ulica Džemala Bijedića kod broja 129 i dijelu ulice Srđana Aleksića od broja 2 do 14.

U dokumentaciji koja je dostavljena zastupnicima nalazi se i zaključak Savjeta Mjesne zajednice Buća Potok gdje se navodi da se jednoglasno podržava dodjela naziva novoformiranoj ulici na Otoci po generalu Mehmedu Alagiću.

Međutim, etažni vlasnici, stanari, u anketi su naveli kako ne prihvataju prijedlog o promjeni naziva ulice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.