open-navfaktor-logo
search
Najteže na Konjuhu
Požari bukte na području Kladnja, u pomoć pozvani i helikopteri OSBiH: Šta kaže načelnik Čavkunović
Na području općine Kladanj danima je aktivno više požara, a ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali, danas će se vatrogascima pridružiti i helikopterska jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
10.02.2024. u 10:51
get url
text

Potvrdio nam je to načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović, dodajući da je prethodnih dana nekoliko manjih požara sanirano.

No problem je, kako kaže, veliki požar koji se nalazi na obroncima planine Konjuh, a koji je aktivan od utorka.

- Vatra se širi iz pravca Olova, odnosno Zeničko-dobojskog kantona. Radnici, zaposlenici javnog preduzeća "Šume" požar su vrlo brzo lokalizovali, ali je vatru nemoguće potpuno ugasiti zbog nepristupačnog terena. U međuvremenu, zajedno sa kantonalnim štabom pokrenuta je procedura angažovanja helikopterske jedicine. Jučer je to završeno, ali zbog jakog vjetra, helikopteri ne mogu još dejstvovati. Mi smo osigurali akumulaciju za zahvatanje vode, gradska brana je zatvorena, i sve je spremno, sada je do vremenskih prilika - naglašava Čavkunović.

Manji požari zahvatili su naseljena mjesta Matijevići, Starić, Vučinići, te naselje Bobovac, neposredno pored samog užeg dijela Kladnja.

- Na tim lokalitetima požari su nastali kao posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca, vjerovatno zbog čišćenja imanja. Što se tiče velikog požara na Konjuhu, on se nalazi u dubini šume. Nastao je na području Zeničko-dobojskog kantona, ali je vjetar vatru proširi i na područje Kladnja - navodi Čavkunović.

Načelnik se zahvalio vatrogascima, koji, kako je kazao nadljudskim naporima, bez obzira na skromne kapacitete, danima drže pod kontrolom vatru.

- Naši vatrogasci su uradili nadljuski posao. Sinoć je bilo u potanju nekoliko objekata. Vatru su gasili jutros do dva sata i uspjeli sačuvati objekte, a požari su upotpunosti ugašeni - kazao je Čavkunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.