open-navfaktor-logo
search
Teško procijeniti stanje
Požari na Boračkom jezeru i Blidinju još aktivni: Vatrogasci očekuju pomoć
Požari s kojima se već nekoliko dana bore vatrogasci na području Boračkog jezera te na Blidinju još su aktivni, dok su oni na području općine Čitluk pogašeni.
19.07.2022. u 08:27
get url
text

Kako kaže Husein Hodžić iz Štaba civilne zaštite u Konjicu, jutros je teško procijeniti stanje na Boračkom jezeru zbog velike količine dima. 

VEZANI TEKST - Aktivni požari kod Čitluka i Konjica: Vatra došla blizu ceste za Glavatičevo i Boračko jezero

- Do kasno u noć su požari bili aktivni, dobar dio požara je saniran. Upravo se razvlače crijeva, planiramo da lokalizujemo ovaj dio u blizini naseljenog mjesta – kazao Hodžić.

Zapovjednik čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić potvrdio je Feni kako su svi požari na području općine Čitluk pogašeni.

- Trenutno nema novih žarišta, ali ekipe su na terenu i neprestano obilaze ovo područje gdje su se požari pojavljivali, a riječ je o Blizancima, Krućevićima i Šurmancima - kazao je Ostojić.

Općina Posušje jučer je zatražila pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara na Čvrsnici. Helikopter je stigao iza 19 sati.

Požar je jučer izmakao kontroli, te iako se stanje smirilo tokom noći, kako kaže Mario Čutura, komandant Javne vatrogasne jedinice Posušje, i jutros ima dosta aktivnih požara.

- Očekujemo pomoć helikoptera i kopnenih snaga te kanader iz Hrvatske malo kasnije – kaže Čutura.

Uprava civilne zaštite Zapadno-hercegovačkog kantona jučer je na svojoj Facebook stranici objavila video na kojem je pokazano kako helikopter gasi požare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.