open-navfaktor-logo
search
Na djela
Pozder kritizirala Novalića što najniža penzija nije 600 KM, sad NS upravlja Zavodom PIO, ide li povećanje?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici smijenila je Zijada Krnjića (SDA) sa pozicije direktora Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i postavila Halila Subašića (Naša stranka).
04.07.2023. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Krnjića sa mjesta direktora Zavoda PIO, imenovan novi

Nasiha Pozder, kadar Naše stranke prije nešto više od godinu dana, kada je bila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kategorično je kazala kako najniža penzija u Federaciji BiH u vrijeme inflacije mora biti 600 KM.

Ona je u međuvremenu postala federalna ministra okoliša i turizma.

Inače, minimalna penzija u Federaciju u ovom trenutku iznosi 538 KM.

Imenovanjem kadra Naše stranke na čelo Zavoda PIO FBiH stvorila se idealna prilika da Naša stranka pređe sa riječi na djela i unaprijedi položaj penzionera u Federaciji BiH.

- Minimalna penzija za vrijeme inflacije mora biti 600 KM. Podsjećam, za to imamo sve uvjete. Imamo budžet koji to može podnijeti. Usvojili smo, također, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju da bismo mogli vršiti usklađivanja penzija s rastom cijena.

Stvarna briga o penzionerima bila bi povećanje minimalnog iznosa penzije na 600 KM, a ne minimalna uvećanja koja stvaraju privid brige i koja mnogi doživljavaju kao poniženje - navela je Pozder. 

Dodala je kako je trenutni penzioni sistem nepravedan prema određenim kategorijama penzionera.

- Vlada Fadila Novalića imala je osam godina na raspolaganju da te nepravde ispravi. Ne da nije pokušala, već nije pokazala interes. Sistemsku nepravdu ćemo ispraviti kad dođemo na vlast, u oktobru ove godine, kad će nam jedan od prioriteta rada biti reforma penzionog sistema - poručila je samouvjereno Pozder. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.