open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Pozelenili i od čekanja: Sve je spremno da se vrati stari sjaj Halidovom dvoru
Halidov dvor u ulici Hiseta bio je prefarban drečavom zelenom bojom, pa je inspekcija odmah izašla na uviđaj i nakon nekoliko mjeseci fasada zgrade će se konačno morati vratiti u prvobitno stanje, ali se još ne zna tačan datum izvođenja radova
10.05.2019. u 09:17
get url
text
Halidov dvor
Halidov dvor

Uposlenici Službe za privredu i finansije Općine Centar u februaru 2019. godine tokom redovnih kontrola poslovnih prostorija otkrili su da je dio fasade Halidovog dvora u ulici Hiseta prefarban drečavom zelenom bojom, pa je inspekcija odmah izašla na uviđaj i nakon nekoliko mjeseci fasada zgrade će se konačno morati vratiti u prvobitno stanje, ali se još ne zna tačan datum izvođenja radova.

Štetu na zgradi, koja je kulturno-historijski spomenik, načinio je vlasnik kafića "Retro", koji se nalazi u prizemlju, tako što je ofarbao dio zaštićene zgrade.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kazali su nam da je inspektor za zaštitu dobara baštine uputio predmet u Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Amira Radončić, saradnik za graditeljsko naslijeđe Zavoda, kazala je da je tek stigao zahtjev od inspekcije za sanaciju za popravljanje izvršene devastacije.

-Dio fasade koji je prefarban prvo se mora oprati vodom pod pritiskom da se ukloni nečistoća. Zatim će se morati izvršiti bojenje kompletnog prizemlja zgrade u istom tonu kako je fasada i napravljena. Sanacija fasade izvršena je prije nekoliko godina i sve se mora uraditi prema originalnom projektu. Zavod ne određuje datum kada se ovaj posao treba uraditi, jer su od nas tražene samo smjernice na koji način to učiniti. Mislim da će inspekcija dati rok kada se treba izvršiti sanacija – kazala je Radončić.

Halidov dvor je izgrađen 1923. godine i spada u kulturno-historijsko i naslijeđe Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.