open-navfaktor-logo
search
Ministar bez komentara
Pozicija direktora Uprave policije MUP-a TK: Otvoren put za povratak Kormana, slijedi li nova tužba
Kantonalno pravobranilaštvo Tuzlanskog kantona povuklo je svoju žalbu na presudu Općinskog suda Tuzla, kojom Dževad Korman mora biti vraćen na poziciju direktora Uprave policije MUP-a TK s koje je smijenjen 31. januara prošle godine, potvrđeno je za Faktor u Pravobranilaštvu.
08.02.2021. u 16:01
get url
text
Dževad Korman: Pravobranilaštvo povuklo žalbu
Dževad Korman: Pravobranilaštvo povuklo žalbu

- Žalba je povučena i kada je u pitanju Kantonalno pravobranilaštvo TK, ta presuda se može smatrati pravosnažnom - rekao je zamjenik kantonalnog pravobranioca Samir Ćosićkić.

VEZANI TEKST-Vladi TK odgovara Korman: Da li Uprava policije MUP-a TK sada ima dva direktora?

Odluka Pravobranilaštva TK došla je nakon što je Vlada TK donijela zaključak kojom traži povlačanje žalbe i izražava spremnost da presudu provede.

Tužba protiv Vlade TK

Podsjećamo, Korman je tužio Vladu TK, na čijem je čalu bio Denijal Tulumović iz SDA, a prvostepenom presudom Općinskog suda Tuzla utvrđeno je da je nezakonito smijenjan sa pozicije direktora te je naloženo da bude vraćen na posao. Pri tome po osnovu razlike plaće i doprinosa te troškova postupka Kormanu će iz budžeta TK biti isplaćeno oko 11.000 KM. U presudi Općinskog suda navedeno da se odbija zahtjev tužioca da se odluka o imenovanju aktuelnog direktora Safeta Ibrahimovića proglasi nezakonitom. Dakle, iz presude proizilazi da je jedan direktor nezakonito smijenjen, ali da drugi nije nezakonito imenovan.

Aktuelna Vlada TK na čijem je čelu Kadrija Hodžić iz SDP-a očito nema ništa protiv da Korman bude direktor i stoga su tražili da se Pravobranilaštvo ne žali, iako će provedba presuda zahtijevati isplatu iz budžeta.

Općinski sud spomenutu presudu donio je 15. januara i dao rok za provedbu od 15 dana, ali ona još nije provedena, a rok je istekao 1. febuara.

Kontaktirali smo i ministra unutrašnjih poslova TK Midhata Dobrnjića iz PDA, koji nam je u poruci rekao da danas nije u mogućnosti da razgovara o poziciji direktora Uprave policije.

Damir Alić, advokat Dževada Kormana, kaže da se žalio na dio presude u kojem se navodi da odluka o imenovanju Safeta Ibrahimovića nije nezakonita, a da ostatak treba provesti što prije.

Na potezu ministar

- Sada je na potezu ministar unutrašnjih poslova koji treba pokrenuti proceduru za povrataka Kormana na poziciju direktora. Svako odugovlačanje može za sobom povući dodatne troškove jer svaki mjesec on gubi dio plaće i doprinosa na koje ima pravo, a tu su i eventualni sudski troškovi - kaže Alić.

On dalje tumači da se Ibrahimović mora vratiti na radno mjesto koje je obavljao prije imenovanja za direktora, a tek onda može uslijediti povratak Kormana na tu poziciju.

- To je u biti restitutio in integrum ili povratak u pređašnje stanje. Ibrahimović može zatražiti sudsku zaštitu ukoliko smatra da je oštećen, kao što je to Korman učinio - navodi Alić.

Nedoumice u vezi s pozicijom direktora Uprave policije MUP-a TK još se nisu počele rješavati. Hoće li stari direktor "istisnuti" aktuelnog te hoće li uslijediti još jedna tužba tek ćemo vidjeti. U borbi za moć, pozicija je uvijek važnija od novca, a sve je puno lakše kada se bilo kakva odluka plaća iz budžeta, odnosno novcem građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.