open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Poziv na protest ispred OHR-a u Sarajevu: Zaustaviti razgradnju države i cementiranje etnofeudalnog koncepta
Neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" organizovat će u petak u 14 sati protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).
30.03.2023. u 15:00
get url
text

Organizatori će na protestu pozvati na "zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etnofeudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora".

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će sutrašnji skup biti svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u BiH.

- Nivo naše reakcije kao 'Kruga 99', nije bio uvijek adekvatan na ono što su stvarne potrebe, što je stvarni interes javnosti. 'Krug 99' je na pojavu ideje o 'Otvorenom Balkanu' imao sesiju. Ta sesija je odjeknula u jednom dijelu javnosti, ali nije senzibilirala do kraja naše građanstvo. Kada se pojavio 'non paper' desilo se isto. Senzibilizirana je javnost nad opasnošću podjele Balkana na tri velikodržavna interesa, na 'Veliku Albaniju', 'Veliku Srbiju', 'Veliku Hrvatsku'. Nije doprijelo do kraja, a te stvari i danas opterećuju naše savjesti i sudbinu BiH - rekao je Kulenović.

Kako je kazao, umjesto da BiH usmjeri ka Briselu, aktuelni visoki predstavnik Schmidt je izvjesnim potezima napravio "tri koraka nazad u odnosu na već dostignuti stepen demokratizacije ili optimizma za demokratski preobražaj i tranziciju BiH u modernu evropsku državu".

Srbija i Hrvatska instrumentalizirale OHR

- Ovo su gorka iskustva. Govorimo samokritično kao 'Krug 99', i zato smo se odlučili da reagujemo sada, iako nemamo, kao ni naša javnost u cjelini, do kraja jasne informacije o tome šta će visoki predstavnik u narednom periodu učiniti - poručio je Kulenović.

Azra Zornić, članica "Kruga 99", izjavila je da je krajnje vrijeme da građani BiH spriječe svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije svoje domovine.

- Susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope, su instrumentalizirale Ured visokog predstavnika. Pri tome, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, FBiH - rekla je Zornić.

Kako je kazala, takva "silovanje pravnog sistema" jedne evropske države, s hiljadugodišnjim trajanjem, kroz intervenciju internacionalne zajednice uz pomoć domaćih "kvislinga" je nedopustivo čak i u najnerazvijenim zemljama trećeg svijeta.

- Ono što je zaista potrebno ovoj zemlji jeste izmjena Ustava BiH na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a posebno u predmetu Zornić. Energično zahtijevamo da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu s miješanjem u društveno-politlički život naše zemlje, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji - rekla je Zornić.

Istakla je da od patriotski orijentisanih domaćih političara zahtijevaju bezuslovno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Zapadnim diplomatama je poručila da u BiH pošalju "sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika".

BiH 28 godina od Dejtona na raskršću

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, poručio je da je da je Bosna i Hercegovina 28 godina od Dejtona na raskršću. Kako je kazao, pred BiH su dva puta: prvi koji je odredio Evropski sud za ljudska prava sugerišući da zemlja treba ići u ustavne promjene koje će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok je drugi put nametnut preko visokog predstavnika.

- U prvom redu to radi članica EU-a Republika Hrvatska, koja na taj način narušava naš suverenitet, ali i neke velike sile su uključene u taj proces. lako je Bosna i Hercegovina mala država, nećemo dozvoliti da u njoj bas sve prođe. Ono što je najgore, izgleda da nečujno šapatom pored nas živih i prolazi - rekao je Đozić i dodao:

- Ide se na to da HDZ može zauvijek upravljati procesima u državi bez obzira na broj glasova. Jer ko dobije podršku dvije trećine Hrvata u Mostaru postaje vladar Federacije BiH. Schmidtovim novim, potencijalnim, odlukama, kanton bi postao nadređen entitetu. Manjina će dobiti vlast nad većinom. Jedna partija će se izdići iznad svih ostalih, gotovo da ćemo imati jednopartijski sistem za koji smo mislili da smo prevazišli početkom devedesetih. Ako ovo što Schmidt planira da nametne, prođe, onda će se 'građanske stranke' zauvijek morati prilagoditi predstavljanju samo jedne etničke grupe, jednog plemena. Niko ih više neće držati za 'građanske'.

Na kraju je poručio da oni žele demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu kolonijaliziranu državu u kojoj vlada aparthejd.

- Ona treba da štiti ljudska prava svakog pojedinca bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost na cijelom prostoru BiH. Vrijeme je da shvatimo da upravo sada bijemo presudnu bitku za spas države. Vrijeme je da kažemo da je dosta igranja s našim životima i budućnosti naše djece - poručio je Đozić i pozvao građane da se sutra u što većem broju odazovu protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.