open-navfaktor-logo
search
Sistem potpuno zakazao
Poziv "ravnogorcima" na okupljanje za Badnje veče ponovo uznemirio povratnike u Višegradu
Nakon što je na Faceboook stranici "Ravnogorski pokret Višegrad" u četvrtak podijeljen poziv za "ravnogorce, poštivaoce i simpatizere Ravnogorskog pokreta i ravnogorske ideje" da 6. januara dođu na tradicionalno okupljanje za Badnje veče ispred crkve u Draževini, iz Udruženja "Žena žrtva rata" izrazili su zabrinutost zbog susretljivosti lokalnih vlasti i policije prema skupu.
05.01.2023. u 20:25
get url
text

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" je nekoliko puta bila svjedokom kako obilježavanja Badnje večeri, tako i okupljanja "ravnogoraca" u Višegradu. Njoj i drugim preživjelim žrtvama koje su izgubile članove porodica tokom rata u Višegradu, ikonografija, pjesme i kolone vraćaju najveće traume iz rata.

- Znajući prethodne godine da nijedno okupljanje nije prošlo bez uvreda, bez pozivanja na genocid, koliko to duboko vrijeđa preživjele žrtve, članove porodica ubijenih, posebno povratnike. Vjerujte da se čovjek vraća u najteže momente i da strahuješ, pa i ako se u svojoj kući zaključaš, ne znaš da li će ti neko pokucati na vrata i nešto ti ponovo uraditi - kazala je Hasečić.

Iz Udruženja "Žena žrtva rata" su podsjetili da su trojica pripadnika pokreta ove godine osuđena za izazivanje mržnje.

Sa portala Višegrad 365 – koji je objavio poziv na okupljanje u petak, 6. januara, od 16:30, u koloni automobila prema Državini, gdje se nalazi manastir s bistom Draže Mihailovića, četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata – za Birn su rekli da su najavu dobili od Dragana Karišika iz Višegrada, koji im je kazao da će se organizovati okupljanje i obilježavanje.

Očekuju odziv većeg broja osoba

Karišik je potvrdio za Birn da je on dostavio informaciju navodeći kako događaj nema organizatora, nego da to rade tradicionalno godinama svi građani i "ravnogorci" zajedno.

- Očekuje se, kao i svake godine, ko može da dođe, a ko nema obaveze na Trgu, polazak u pola pet. Mi to tradicionalno svake godine, palimo badnjake, tako je to ostalo, "ravnogorci" i ostali narod - rekao je on i dodao da očekuje odziv većeg broja osoba.

Iz Policijske uprave Foča su na upit Birna kazali da nisu primili prijavu javnog okupljanja "ravnogoraca" iz Višegrada i da nemaju informacija o ovom događaju.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević smatra da će se obilježavanje i okupljanje održati i da je vrlo jasno ko stoji iza njega i ko je do sada organizovao ovaj i slične skupove.

- Nije moguće organizirati bez prešutne ili neke druge saglasnosti izvršne i policijske vlasti u Višegradu. Nismo mi mala djeca da nam se na takav način jeftino mogu prodavati izjave da niko ne stoji iza ovoga. Iza ovog okupljanja stoji Ravnogorski pokret i oni su putem portala obavijestili - rekao je Memišević.

On je dodao da je do sada jedino javno sopćenje uputila Hasečić pozivajući policiju i vlast u Višegradu da se oglase i zabrane okupljanje, objašnjavajući da ostali povratnici nemaju dovoljno snage, nakon svega što su proživjeli, suprotstavljati se ovakvim događajima i ideologijama.

- Oni iščekuju i učinit će veliki napor da se sklone i ne budu na putu njima, da zaobiđu zlo koje ih iz godine u godinu podsjeća na teške dane i uspomene - kazao je Memišević.

Hasečić je rekla kako nije očekivala ponovna javna okupljanja nakon pravosnažne presude Državnog suda kojom su tri člana Ravnogorskog pokreta osuđena na po pet mjeseci zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine. Kazala je kako je mislila da će presuda poslati poruku svima da je takvo ponašanje nedopustivo.

- Vidimo da ne poštuju presude, da se ne boje, da je sistem potpuno zakazao i ne mogu da vjerujem da na to neće djelovati lokalna policija, a nije ni prethodnih godina i prije presude, da neće ni SIPA, ni Tužilaštvo nije upoznato - rekla je Hasečić.

Presuda "ravnogorcima"

Krajem decembra 2022. godine Trećestepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora. Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika Ravnogorskog pokreta, koji se obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda.

U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma "Sprem'te se, sprem'te, četnici", koja izražava prijetnju i nasilje. U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je Lečić uz gusle na skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

VEZANI TEKST - "Ravnogorcima" potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora za izazivanje mržnje u Višegradu

Sladojević je za Birn potvrdio da Otadžbinska uprava Ravnogorskog pokreta Republike Srpske ne organizuje događaj u Višegradu.

U znak podrške nakon pravosnažne presude Državnog suda, u Trebinju je na Trgu slobode u nedjelju, 8. januara, u pet do 12 najavljen skup podrške.

- Sladojević, Aleksić i Lečić su na skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu 10. marta 2019. godine pjevali srpske pjesme, koje su očito nekome zasmetale - napisano je u najavi.

Do objave teksta, iz Policijske uprave Trebinje nisu odgovorili na upit Birna da li je najavljen skup i ko je organizator događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.