open-navfaktor-logo
search
Zamjena teza
Poziv za neki "novi ANP" je politička igra: NATO nudi, država šalje dokument, a ne Bošnjaci
Pozivi NATO-a i dokumenti, podsjeća Ahatović, nisu ponuđeni entitetima, već državi, a odgovor na taj poziv zove se ANP oko kojeg treba sada napravit kompromis
18.11.2019. u 13:32
get url
text

NATO je ponudio dokument Bosni i Hercegovini, to je poziv za MAP. Nisu dokument ponudili Bošnjaci, već 29 zemalja članica Sjeveroatlantskog vojnog saveza- podsjeća u izjavi za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović se osvrnuo na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je "pozvao Bošnjake da ponude neki drugi dokument“.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već sarađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir.

-Ono što je sada potrebno jeste novi institucionalni okvir u kome bi se radilo na reformi odbrane. Mi smo zainteresovani da se radi na smanjenju broja pripadnika Oružanih snaga, jer mnogo koštaju, a ne znače puno- rekao je Dodik, pozivajući Bošnjake da ponude neki dokument kojim može da se uspostavi saradnja sa NATO-om, ali je naglasio da to ne može da bude ANP za članstvo.

Pozivi NATO-a i dokumenti, podsjeća Ahatović, nisu ponuđeni entitetima, već državi, a odgovor na taj poziv zove se ANP u vezi s kojim treba sada napravit kompromis.

-Reforma odbrane u BiH je završena 2006. godine i tu više nema priče. Ali, reforma Oružanih snaga BiH, e to je već pametan prijedlog. Da naravno, gospodine Dodik one mogu biti manje, zašto ne, ali onda moraju deset puta biti bolje naoružane. To znači izdvajanja za OSBiH treba dovesti na nivo da se može kupiti i održavati savremena borbena oprema, a posebno avijacija fiksnih krila zapadnog porijekla, novi helikopteri također zpadnog porijekla, novi tenkovi, nova artiljerija koju ne moramo nabavit iz vana već od domaće namjenske industrije. A kadrovski i materijalno smanjivat i slabit OSBiH, a povećavati policijske kapacitete entiteta, dok se Srbija i Hrvatska utrkuju u naoružavanju, mislim da je to nerealno. Jer ovdje poslije 92' niko nije naivan. Pa nas je u BiH jednom embargo na naoružanje koštao na hiljade i stotine hiljada nevinih života. I šta sad? Treba da se to ponovi opet...- zaključuje Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.