open-navfaktor-logo
search
Neustavni praznik
Poziva li Ambasada SAD-a Kajganića da reaguje na obilježavanje 9. januara: Očekujemo od pravosudnih institucija...
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se jutros u vezi s obilježavanjem 9. januara, neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta RS. 
09.01.2024. u 10:32
get url
text

Ambasada navodi, između ostalog, kako "SAD očekuju od institucije za provedbu zakona i pravosudnih institucija" da provedu istragu u vezi s kršenjem zakona i odluka Ustavnog suda BiH u vezi s 9. januarom. Onoj ko bi trebao biti na potezu je svakako glavni tužilac Milanko Kajganić i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kao relevantna instutucija u čijoj je nadležnosti da pokrene pitanje sankcija za protivustavno djelovanje. 

- U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje dana Republike Srpske devetog januara neustavno. Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja.

Član III (3) Dejtonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH. Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja.

Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom dana Republike Srpske devetog januara. Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidejtonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće - navode iz Ambasade SAD-a. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.