open-navfaktor-logo
search
Mezarje Grličića brdo
Poznat datum dženaze Hadžemu Hajdareviću
Dženaza namaz piscu, pjesniku i naučnom radniku Hadžemu Hajdareviću klanjat će se u srijedu u 14.15 sati na mezarju Grličića brdo u Sarajevu.
04.12.2023. u 18:14
get url
text

VEZANI TEKST - Kolege o Hadžemu Hajdareviću: Obilježio je našu kulturnu i književnu scenu

Isti dan, u 10 sati održat će se i komemoracija u Gradskoj vijećnici.

Hajdarević je jutros preminuo u 67. godini života. Posljednjih nekoliko dana života bio je u bolnici.

Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora, naučni radnik u oblasti jezika, rođen je 18. jula 1956. godine, u Kruševu kod Foče.

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se, kad je u pitanju žanr, ubraja u najrazrodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike… Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981), Nagrada "Skender Kulenović" (1996), "Planjaxova" nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.