open-navfaktor-logo
search
Nova većina
Poznat raspored stranaka u novoj Vladi ZDK, ovo su imena mandatara i kandidata za ministre
Novu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika. Oni u Skupštini ZDK imaju 20 zastupnika SDA jedanaest, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ, te Alen Kapković i Amela Granić koji su napustili BHI KF.
18.10.2023. u 16:25
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština smijenila premijerku Amru Mehmedić i Vladu ZDK: Je li novi mandatar Nezir Pivić?

SDA ZDK će dati ime mandatara i to će gotovo izvjesno biti Nezir Pivić, te će dobiti četiri ministarstva. Kadrovi SDA će rukovoditi ministarstvima unutrašnjih poslova, pravosuđa, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta, piše Zenicablog.

Ministarstvo pravde je pripalo SDA Zenica, SDA Kaknja je dobila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok su SDA Visoko i SDA Tešanj su pripali resori unutrašnjih poslova odnosno poljoprivrede. Večeras zasjeda Kantonalni odbor SDA u ZDK, koji će "verificirati" imena, nakon čega se otvara mogućnost da krajem sedmice ili vjerovatnije početkom naredne sedmice bude sazvana Skupština ZDK na kojoj bi zastupnici glasali o novoj Vladi ZDK.

Mirsad Bato Hadžić (Tešanj) je ranije pominjan kao budući ministar poljoprivrede. To je ranije bio, u 2021. i 2022. godini. Iz Visokog u Vladu dolazi Emir Vračo, kojem također Vlada nije nepoznat pojam, jer je ranije bio savjetnik premijera, u vrijeme mandata sugrađanina Mirze Ganića.

Još je jedan povratnik. Za mjesto ministra pravosuđa špekuliše se imenom Zeničanina Nebojše Nikolića, koji je na toj poziciji bio i prije dvije godine. Na kraju, obrazovanjem, naukom, kulturom i sportom, u resornom ministarstvu trebao bi rukovoditi Kakanjac Mirza Mušija, poznato ime i lik sa kulturne scene BiH, a u ministarsku dolazi s funkcije direktora kakanjskog Centra za kulturu.

Na istim pozicijama trebali bi ostati ministri iz DF-a i NES-a koji su već ranije obnašali funkcije. Ministrica finansija Dženanu Čišiju (DF) će zadržati funkciju i nakon formiranja nove Vlade ZDK. Na čelu Ministarstva za boračka pitanja, će i dalje ostati Adnan Sirovica iz DF, dok će i kadar NES-a Samir Šibonjić, ostati na poziciji ministra privrede.

VEZANI TEKST - Pivić: Iza Bunozinih izjava o stranim sudijama krije se namjera Dodika i Čovića da ovladaju Ustavnim sudom BiH

Tri ministarstva trebaju pripasti nezavisnim zastupnicima. Zastupnik Alen Kapković je predložio ministra za promet i komunikacije i to će najvjerovatnije biti Zeničanin Adnan Šabani, donedavno direktor Regionalne deponije Mošćanica. Dr. Amela Granić će predložiti kandidata za ministarstva za zdravstvo, a ranije je u opticaju u medijima i na društvenim mrežama bilo ima njenog muža, dr. Abdulaha Granića, dr. a Ivo Tadić za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Jedino imena u tom ministarstvu nisu objelodanjena, jer navodno Tadić ima u opciji dva kandidata.

Nakon večerašnje sjednice Izvršnog odbora SDA ZDK znat će se pouzdano barem četiri do pet imena, a ostala će se iskristalisati, odnosno potvrditi ili opovrgnuti, do kraja sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.