open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Poznata imena ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo
Nova vladajuća većina, koju čine NiP, SDP, NS i SBiH, dogovorila je ko će biti ministri u Vladi Kantona Sarajevo.
08.03.2023. u 12:05
get url
text

Predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde Kantona Sarajevo Elvedin Okerić potvrdio je Feni kandidate za Vladu KS koji dolaze iz te stranke.

Istakao je da će Admir Katica i dalje biti ministar unutrašnjih poslova KS, kao i Omer Osmanović koji će nastavljati obnašati funkciju ministra za boračka pitanja.

Naida Hota Muminović će biti ministrica obrazovanja i odgoja, a ministar pravde Zlatko Mijatović.

Okerić, koji je i predsjedavajući Skupštine KS, očekuje da će mu mandatar Vlade Nikad Uk danas poslijepodne dostaviti imena kandidata i iz ostale tri stranke koje će čini Vladu, Socijaldemokratske partije, Naše stranke i Stranke za BiH.

Kako je ranije najavio Uk, sjednica Skupštine KS na kojoj će biti imenovana nova Vlada bi trebala biti održana 23. ili 24. marta.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Ranije je donesena odluka da NS-ov Nihad Uk bude mandatar, tj. premijer, dok je ova stranka odlučila da Darja Softić Kadenić ostane ministrica pravde i uprave. 

SBiH je odlučio da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te da Emir Dedović bude ministar finansija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.