open-navfaktor-logo
search
Žrtve genocida
Poznato čiji posmrtni ostaci su pronađeni ispod fontane ljekara u Brčkom
Salko Hadžić i Mensur Nukić dvije su žrtve genocida u Srebrenici, čiji su posmrtni ostaci pronađeni ispod fontane u dvorištu brčanskog ljekara Nebojše Mraovića.
14.02.2024. u 17:26
get url
text

VEZANI TEKST - Ispod fontane u dvorištu brčanskog ortopeda pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz Srebrenice

Ovo je saopćeno njihovim porodicama u Tuzli, 14. februara. Obojica su iz Vlasenice.

Radi se o nekompletnim posmrtnim ostacima koji su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom, što je utvrdio Institut za nestale osobe BiH nakon ekshumacije i DNK analize, kako je potvrđeno za RSE iz Instituta 30. januara.

Ekshumacija posmrtnih ostataka je urađena 21. septembra prošle godine u dvorištu kuće ljekara Nebojše Mraovića u Brčkom.

Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda zakopani su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

Mraović je ranije za RSE rekao da ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za "planiranje operacija".

- Tako nešto napraviti je van ljudske pameti. Samo je mogao monstrum, neodgovorna osoba koja nema vjere, kulture, nacije. Ko bi u svoju avliju donio kosti - izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Idriz Nukić, brat ubijenog Mensura.

Fatima Berković, rodica Salke Hadžića, izjavila je da joj je rečeno kako je u Brčkom ispod fontane pronađena njegova lobanja bez donje vilice.

- Ja sam potpisala za reekshumaciju i ukop, s obzirom da Salko ima samo živu sestru koja živi u Americi. Teško je, mi smo od dvije sestre djeca. U genocidu su mu stradali otac, amidže. Šta smo sve doživjeli, a sama pomisao da je doktor skrivao je zločin nad zločinom - kazala je Fatima za RSE.

Tužilaštvo BiH je zaprimilo informaciju o DNK nalazima nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje je poslao Institut za nestale osobe BiH, a za koje je utvrđeno da pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Iz ove pravosudne institucije još nema odgovora u kojoj je fazi istraga.

Posmrtni ostaci Salke Hadžića, koji su pronađeni na području Cerske, ukopani su 2022. godine, a Nukića 2011. godine u Memorijalnom centru Potočari.

Cerska je od Srebrenice udaljena oko 40 kilometara.

Mraović i dalje radi u Dr. Pajić Medical, privatnoj brčanskoj ordinaciji, potvrđeno je u toj zdravstvenoj ustanovi 13. februara za ovaj portal.

Iz Komore doktora medicine Republike Srpske nije odgovoreno na upit RSE o tome da li Mraović i dalje ima licencu za bavljenje ljekarskim poslom, te kako Komora postupa u ovakvim slučajevima.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, ako neko neovlašteno odnese, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava: Zašto ljekarske komore i politička javnost šute o zločinu modernog doktora Mengelea iz Brčkog

Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dvije godine.

Krivični zakon BiH se ne bavi ovim, ali propisuje zatvorsku kaznu do tri godine u slučaju da osoba ne prijavi mjesto masovne grobnice.

Skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.