open-navfaktor-logo
search
O Inicijativi NSRS-a
Prašović Gadžo: Svako ko pristane da učestvuje u razgovoru dva entiteta je veleizdajnik
Narodna skupština RS-a za sjednicu 11. maja pripremila je "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH", što je svojevrstan nastavak onoga što je Milorad Dodik najavio 20. aprila na Mrakovici, da se na entitetskom nivou razgovara o budućnosti Bosne i Hercegovine!? 
05.05.2021. u 17:58
get url
text

 U suprotnom, iz RS-a najavljuju mogućnost samoopredjeljenja. 

- Generalno smatram da je najbolji način ne komentarisati politički idiotizam, ja nemam druge riječi za to. S druge strane, kada govorimo o entitetima, odnosno, Federaciji BiH, mislim da lideri političkih stranaka nisu na vrijeme shvatili smjernice strateškog dokumenta SANU 2 (Drugi memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti). Sve ove pripreme traju već godinama, od one tužbe za reparaciju za ratnu štetu. O izjednačavanju zločina, od teze o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, sve su to smjernice dokumenta SANU 2 i sve smo to posmatrali nijemo - govori za Faktor Dževad Adžem (DF), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i dodaje:

- Po meni, najvažnija instanca, institucija koja je trebala da riješi i Dodika i sve druge, jeste tužilaštvo i sudstvo! Onog trenutka kada smo dozvolili da se prvo stidljivo vrši postrojavanje za dan RS-a i tako dalje. Kada smo imali smotre dimnjačara i svih drugih, jer drugo RS nije mogao ni postrojiti, to je sada došlo u fazu da se otvoreno govori o disoluciji Bosne i Hercegovine, što je pravno i političko nasilje nad jednom zemljom. Ponovo je sa ključnih problema, životnih, u prvi plan izašao taj problem opstojnosti međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Naglašava kako niko nema pravo da razgovara o disoluciji Bosne i Hercegovine.

- Federacija treba da stavi fokus na ekonomska i druga pitanja. Ovo su vrlo ozbiljne prijetnje, kada govorimo o Dodiku, a koje su rezultat katastrofalnog ekonomskog stanja. Naime, RS je gotovo dostigla masivske kriterije kada je u pitanju javni dug. Jedini način da homogenizira svoje stanovništvo jeste podizanje tenzija i ostvarivanje tog imaginarnog cilja "Svi Srbi u jednoj državi". Apsurdna je sama ideja da vi okupljate jedan narod u jednoj državi, uslovno sa cijelog prostora zapadnog Balkana, a pritom želite u Evropsku uniju u kojoj nema granica, u kojoj su jedine granice one koj su suprostavljene fašizmu, šovinizmu... - rekao je Adžem.

Zastupnica Sanela Prašović Gadžo kategorično poručuje da "svako ko pristane na opciju da sudjeluje u nekom razgovoru dva entiteta o redefiniranju odnosa na nivou države Bosne i Hercegovine je najobičniji veleizdajnik ideje cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine".

- SBB duboko vjeruje da manji bh. entitet RS nikada neće u toj priči za sugovornika naći niti ijednog bošnjačkog političara ili stranku - kazala je za Faktor Prašović Gadžo.

Zastupnik Mirsad Čamdžić iz Naše stranke kaže da u originalnom Dejtonu ne postoje tri telekom operatera i tri elektroprivrede, i ukoliko Dodik misli to revidirati, onda on to podržava.

- Međutim, ako je suditi po onome što on izjavljuje po medijima, sagovornika u Našoj stranci neće imati. Ovo je njegova "preuranjena kampanja" jer mu očigledno nije cilj povratak na izvorni Dejton. Podržavamo put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama - rekao nam je Čamdžić.

Zastupnici SDP-a Elvir Karajbić i Irfan Čengić u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nisu odgovarali na naše pozive, kao ni delegat SDP-a Aner Žuljević u Domu naroda FBiH.

Komentar smo zatražili i od delegata u Domu naroda FBiH Ive Tadića (HDZ), koji nam je kazao da pozovemo kasnije, što smo i učinilil, ali tada se nije javio na telefon.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.