open-navfaktor-logo
search
Tvrde iz Ministarstva
Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje do maja ove godine
Izrada pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje, u smislu izuzetaka od zabrane pušenja je u toku, te će prijedlog biti objavljen na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje, kazali su za Faktor iz ovog ministarstva.
19.02.2024. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Ugostitelji u FBiH još čekaju upute kako urediti prostorije za pušenje

Podsjećaju da je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje počela 28. maja prošle godine, a njime je definisano da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene zakona donijeti provedbene propise kojima se regulišu uvjeti za posebne prostorije za pušenje.

Krajnji rok za izradu pravilnika je maj 2024.

- Nakon obavljenih javnih konsultacija, pravilnik će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, nakon čega će obaveze za pravne osobe u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), biti da usklade svoj rad s odredbama navedenog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu - pojasnili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Zakon propisuje zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Zabranjuje se upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Upotreba je zabranjena i u drugim javnim ustanovama, preduzećima i pravnim licima gdje se obavlja proizvodni proces, u zatvorenim objektima u kojima se održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, vrši snimanje i emitiranje, održavaju sjednice i drugi organizirani skupovi građana, osim u za to predviđenim prostorijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.