open-navfaktor-logo
search
Istinska heroina
Pravna pobjeda nane Fate Orlović: Uskoro uklanjanje crkve, počela isplata novčanog dijela presude
Nanu Fatu Orlović, koja se u četvrtak kasno navečer nakon 20 sati putovanja vratila iz Amerike iz posjete djeci, nije mogla dočekati ljepša vijest. 
28.02.2020. u 12:28
get url
text

Naime, krenuo je proces uklanjanja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve na njenom zemljištu u Konjević Polju. Time su organi bh. entiteta Republika Srpska i operativno krenuli u izvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura donesene 1. oktobra prošle godine.

Kako su nam kazali njena kćerka i zet, nana Fata, koja se trenutno nalazi u Srebreniku, s radošću je dočekala vijest i činjenicu da će se njena 20-godišnja borba isplatiti.

- Trenutno se oporavlja od dugog leta. Za nanu od 74 godine to je bilo naporno putovanje, pogotovo što je u Americi bila drugačija klima. Nismo sigurni da će nana biti u Konjević Polju dok se ovo dešava, jer za njeno zdravlje je to stresno.

Ipak, ukoliko iskaže želju da prisustvuje tokom uklanjanja crkve svakako ćemo njenu želju ispoštovati – kazali su nam u porodici nane Fate, svojevrsne heroine poslijeratne Bosne i Hercegovine.

Fata Orlović je prije odlaska u Ameriku početkom oktobra za naš portal izjavila:

– Dvadeset godina sam se ja borila, i uklanjana sam i tučena i ubijana… I nema šta nisam predeverala i došao je radosni dan.

Advokat Rusmir Karkin, pravni zastupnik nane Fate, još nema službenih informacija o uklanjanju crkve, ali činjenica da se iznosi inventar iz ovog objekta govori da je process u toku.

- Familija nane Fate sa svojih prozora svakodnevno posmatra izmještanje inventara. Rok za uklanjanje crkve je početak aprila i vjerujem da će do tada sve biti gotovo. Dobre su naznake, isplaćuju se novčani iznosi u skladu s presudom Suda u Strazburu – kazao je Karkin.

Da će vlasti u bh. entitetu izvršiti pomenutu presudu, potvrdio nam je i Slobodan Radulj, šef Kancelarije pravnog zastupnika RS-a.

- Izvršen je finansijski dio presude prema Fati Orlović i njenim srodnicima. Ostalo je još da nekoliko osoba u ovom procesu dostavi svoje račune kako bi im se uplatio novac.

Prije otprilike mjesec u Vladi RS-a održan je sastanak na kojem je utvrđena dinamika izvršenja odluke Suda u Strazburu. Ide se u tom pravcu, pronađena je i nova lokacija za crkvu, čini mi se na lokalitetu Bratunca – rekao je Radulj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.